În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Cozonacii vor fi mai scumpi cu 25%
Românii vor cumpăra cozonacii de Crăciun la preţuri mai mari cu 25-30% faţă de perioada similară a anului trecut din cauza creşterii preţurilor la materia primă, a declarat preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - ROMPAN, Aurel Popescu. Patiserii au anunţat că vor scoate pe piaţă în preajma sărbătorilor de Crăciun, în jur de 7,5 milioane de cozonaci, de zece ori mai mult decât în oricare altă perioadă a anului, dar cu circa 500.000 de bucăţi mai puţin decât anul trecut, preţurile fiind cuprinse între 5 şi 30 de lei, în funcţie de gramaj şi de ingredientele utilizate în compoziţie. „Această cantitate ajunge pentru acoperirea cererii interne deoarece există oferte bogate şi din import, şi probabil, mai ieftine. Cu toate acestea, piaţa românească cere mai mult cozonaci tradiţionali“, a spus Popescu. Oferta de cozonaci din import se ridică anual la circa 800.000 de bucăţi. Potrivit ROMPAN, cozonacii simpli sau cu cacao de 500 de grame vor putea fi achiziţionaţi în acest an cu 5 lei, iar cei cu nucă şi stafide, la acelaşi gramaj, cu sume cuprinse între 25-30 de lei, pentru un cozonac cu nucă şi stafide. Piaţa autohtonă a cozonacilor se ridică în prezent la circa 50 de milioane de lei. Din cei aproximativ 5.000 de agenţi economici care activează în sectorul de morărit şi panificaţie circa 280 sunt afiliaţi la Rompan, fiind şi cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate ROMPAN asigură la nivel naţional peste 65% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40-45% din cea de panificaţie.