Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Actualitate religioasă Știri Cozonacii vor fi mai scumpi cu 25%

Cozonacii vor fi mai scumpi cu 25%

Data: 10 Decembrie 2007

Românii vor cumpăra cozonacii de Crăciun la preţuri mai mari cu 25-30% faţă de perioada similară a anului trecut din cauza creşterii preţurilor la materia primă, a declarat preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - ROMPAN, Aurel Popescu. Patiserii au anunţat că vor scoate pe piaţă în preajma sărbătorilor de Crăciun, în jur de 7,5 milioane de cozonaci, de zece ori mai mult decât în oricare altă perioadă a anului, dar cu circa 500.000 de bucăţi mai puţin decât anul trecut, preţurile fiind cuprinse între 5 şi 30 de lei, în funcţie de gramaj şi de ingredientele utilizate în compoziţie. „Această cantitate ajunge pentru acoperirea cererii interne deoarece există oferte bogate şi din import, şi probabil, mai ieftine. Cu toate acestea, piaţa românească cere mai mult cozonaci tradiţionali“, a spus Popescu. Oferta de cozonaci din import se ridică anual la circa 800.000 de bucăţi. Potrivit ROMPAN, cozonacii simpli sau cu cacao de 500 de grame vor putea fi achiziţionaţi în acest an cu 5 lei, iar cei cu nucă şi stafide, la acelaşi gramaj, cu sume cuprinse între 25-30 de lei, pentru un cozonac cu nucă şi stafide. Piaţa autohtonă a cozonacilor se ridică în prezent la circa 50 de milioane de lei. Din cei aproximativ 5.000 de agenţi economici care activează în sectorul de morărit şi panificaţie circa 280 sunt afiliaţi la Rompan, fiind şi cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate ROMPAN asigură la nivel naţional peste 65% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40-45% din cea de panificaţie.