În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
„Creaţia corală - religioasă şi laică“
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, lucrarea „Creaţia corală – religioasă şi laică”, semnată de profesorul, dirijorul şi compozitorul Nicolae Lungu. Ediţia a fost îngrijită de pr. prof. dr. Nicu Moldoveanu.
Lucrarea „Creaţia corală – religioasă şi laică” a compozitorului Nicolae Lungu cuprinde creaţii corale bisericeşti: axioane praznicale, cântări din Triod, cântări din Penticostar, cântări bisericeşti pentru 3-4 voci egale, cântări bisericeşti pentru cor bărbătesc, concerte religioase din perioada Triodului; iar din creaţia corală laică: cântări corale laice pentru cor bărbătesc, colinde pentru cor bărbătesc, coruri populare, colinde pentru cor mixt, cântări corale laice pentru cor mixt, cântece laice pentru voce şi pian. Cartea însumează 840 de pagini, tipărite pe parcursul a 60-70 de ani de activitate intensă ca profesor de muzică la cele mai bune licee, apoi la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, dar şi ca dirijor de coruri la câteva biserici mari din Capitală şi mai ales la Societatea Corală România (1935-1947), continuând la corala Catedralei Patriarhale (1947-1993).
Toate lucrările corale ale compozitorului Nicolae Lungu au fost tipărite de-a lungul a 70 de ani, fie la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă (cele religioase), fie la Editura Muzicală (cele laice), foarte puţine rămânând în manuscris. Creaţia sa corală, în calitate de compozitor, este prolifică şi diversă, cuprinzând o gamă largă de cântări, de la cele pentru copii şi tineret până la coruri de mare anvergură pentru ansambluri corale – laice şi bisericeşti – toate reproduse în culegerea de faţă, care se vrea a fi o Addenda la monografia alcătuită de părintele profesor Nicu Moldoveanu şi tipărită la Editura BASILICA în anul 2013, monografie închinată profesorului, dirijorului şi compozitorului Nicolae Lungu. „Muzicianul Nicolae Lungu a înţeles să aleagă drumul cel mai spinos (care s-a dovedit cel mai sigur) de activitate teologică, identificându-se cu idealurile teologice, artistice, pedagogice şi creatoare ce i-au trasat destinul până la sfârşitul vieţii sale (18 iulie 1993). A reuşit să ocolească tentaţiile politice, concentrându-se pe bagheta dirijorală, pe compoziţia religioasă şi pe catedra de la Institutul Teologic, dând la iveală capodopere ale geniului vocal religios ce i-au adus prestigiul de creator de faimă naţională şi internaţională”, spune prof. dr. Viorel Cosma în prefaţa monografiei dedicate de către pr. prof. dr. Nicu Moldoveanu dirijorului şi compozitorului Nicolae Lungu (pp. 17-18).