Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Credincioşi din Eparhia Oradiei, în vizită la românii ortodocşi din Serbia
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 13-14 iunie, un grup de 18 credincioşi din Parohia Dobreşti, Protopopiatul Beiuş, a făcut o vizită-pelerinaj în Serbia, la românii ortodocşi din localitatea Sarcia, la invitaţia pr. Petru Drăghicescu, protopopul Torakului.
Pelerinajul a fost organizat de pr. Traian Dragoş, parohul de la Dobreşti, împreună cu epitropul parohiei, ec. Petru Pantiş, şi primarul comunei Dobreşti, ing. Nicolae Neag, consilier parohial. Sarcia este o localitate de câmpie din ţinutul Voivodinei, unde coabitează mai multe etnii, dintre care un număr de 400 de suflete de români ortodocşi care au biserică, casă parohială, dar nu au preot, parohia fiind suplinită de părintele protoiereu Petru Drăghicescu. Grupul de credincioşi din România a fost aşteptat cu multă bucurie la sfânta biserică din Sarcia de românii de acolo, unde au fost prezentaţi de pr. protopop Petru Drăghicescu, care a ţinut un cuvânt de bun venit şi a oferit vizitatorilor, ca amintire, o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, pentru biserica din Dobreşti, şi câte o cruciuliţă fiecăruia. Pr. Traian Dragoş a mulţumit pentru frumoasa primire, donând o icoană cu Maica Domnului bisericii din Sarcia, iar credincioşilor prezenţi câte o carte de rugăciuni. Au fost prezente şi oficialităţile locale, respectiv primarul şi viceprimarul din localitate, care sunt români, şi care au mulţumit pentru această vizită. Primarul Nicolae Neag din Dobreşti a oferit primăriei şi bisericii din Sarcia câte un exemplar din monografia comunei Dobreşti. Gazdele au invitat apoi pe oaspeţi la o agapă frăţească în casa parohială. La căminul cultural din Sarcia, în prezenţa unui mare număr de români localnici, grupul de la Dobreşti a susţinut un scurt program muzical-artistic, apoi a luat cuvântul primarul Nicolae Neag, din Dobreşti, care a mulţumit românilor din Serbia pentru căldura sufletească cu care au fost primiţi, menţionând că această vizită a unor compatrioţi din Bihor vrea să arate că românii din Serbia nu au fost uitaţi de către cei din patria-mamă. Apoi a fost prezentată piesa de teatru "Luatul slugilor", scrisă de autorul popular Vasiliu Jurcă din Dobreşti şi regizată de profesorii Cornel şi Veronica Dana de la şcoala din localitate. Piesa evocă o realitate dureroasă existentă în Ţara Beiuşului, din timpul războaielor. Apoi, a avut loc lansarea cărţii "Satul meu dragă Sărcie" a unui poet local, Pavel Pancarician-Lonti. La manifestare au fost prezenţi, alături de localnici şi autorităţi, oameni de cultură din Serbia, printre care poetul şi traducătorul Ioan Miloş, distins cu titlu de Doctor Honorius Causa al Universităţii din Arad. La plecare, grupul de la Dobreşti a invitat românii din Sarcia să viziteze Dobreştii.