În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Credincioşi din Mediaş în pelerinaj în Ţara Sfântă
Centrul de pelerinaj "Buna Vestire" Mediaş a organizat, în perioada 4-10 mai, un pelerinaj de o săptămână în Ţara Sfântă, la care au participat 40 de credincioşi din Mediaş şi împrejurimi, prilej cu care au fost vizitate cele mai importante locuri unde şi-a desfăşurat activitatea Mântuitorul Iisus Hristos, începând cu locul Bunei Vestiri şi până la Mormântul Sfânt şi Biserica Învierii.
Grupul pelerinilor a cuprins credincioşi de toate vârstele, începând cu tineri elevi şi studenţi, până la credincioasa cea mai vârstnică, de 83 de ani, care a fost, prin grija copiilor săi, pentru a doua oară în Ţara Sfântă. La fiecare popas duhovnicesc s-au spus rugăciuni, s-au cântat pricesne, s-au citit pericope evanghelice şi câteva Acatiste, precum cel al Bunei Vestiri, al Sfintei Cruci, al Sfântului Mormânt şi al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Tinerii prezenţi au participat activ la aceste momente de suflet, de simţire şi trăire şi au impresionat nu numai prin prezenţa lor, ci şi prin cuminţenia spirituală de care au dat dovadă, iar între grupurile de pelerini putem spune că acesta a avut cea mai tânără medie de vârstă, fapt apreciat chiar şi de străinii care se opreau şi ascultau rugăciunile noastre, surprinşi fiind de tinereţea grupului. Pelerinii au trăit momente emoţionante, printre acestea fiind şi cel care a premers închinării la Mormântul Mântuitorului, atunci când a fost parcurs Drumul Crucii cu staţiile lui şi când cei prezenţi au trăit încă o dată o parte din Săptămâna Mare, pentru ca mai apoi să ajungă la uşa mormântului asemenea Femeilor Mironosiţe şi Sfinţilor Apostoli pentru a exclama cu credinţă în Biserica Învierii, Hristos a Înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând! Impresionaţi de trăirea duhovnicească Alte două momente deosebite au fost cele petrecute la cele două aşezăminte româneşti, de la Ierusalim şi Ierihon. Pelerinii au fost plăcut impresionaţi de Biserica românească de la Ierihon şi toate celelalte realizări împlinite cu migală şi multă muncă sub oblăduirea Patriarhiei noastre şi a Preafericitului Daniel. Atât biserica, cât şi paraclisul au răsunat de cântecele religioase interpretate de pelerinii noştri. Mărturisim că la fiecare loc binecuvântat unde se află aşezăminte ortodoxe, indiferent de ce Patriarhie aparţineau, am întâlnit măicuţe şi monahi care împodobeau trăirea duhovnicească din vârful Muntelui Taborului sau al Eleonului şi până la Mănăstirea Sf. Teodosie şi Sf. Sava cel Sfinţit din adâncul Pustiului Iordanului. Până în prezent, prin Centrul de pelerinaj "Buna Vestire" din Mediaş, peste 120 de credincioşi au călătorit în Israel, aproximativ 25 au fost la Muntele Athos, 45 de pelerini au fost într-un circuit religios în Italia la Moaştele Sf. Ierarh Nicolae la Bari, iar anul acesta urmează un nou pelerinaj în Grecia, în data de 20 august.