Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Credincioşii au luat apă din izvorul bisericii
La Biserică greacă "Buna Vestire" din Brăila, zeci de mii de credincioşi, veniţi din toată ţara şi din străinătate, au participat la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii pentru a se împărtăşi din apa sfinţită din izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată.
Rânduiala pascală de sfinţire a apelor izvorului de sub altarul bisericii a fost săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, care au cântat Canonul Învierii. Pelerinii prezenţi au fost sfinţiţi cu agheasmă şi au primit binecuvântarea chiriarhului locului de a lua agheasmă din izvorul tămăduitor, vindecătoare a neputinţelor trupeşti şi sufleteşti, cu evlavie şi credinţă. Vernisajul unei expoziţii pascale După acest moment, Înalt Preasfinţitul Casian a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica "Buna Vestire" şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat importanţa acestui praznic şi tradiţia izvorului tămăduitor care izvorăşte o dată pe an, sub altarul lăcaşului de rugăciune din Brăila. La finalul slujbei, în holul Teatrului "Maria Filotti", aflat în imediata vecinătate a acestui sfânt lăcaş, a fost vernisată o expoziţie pascală de icoane, ouă încondeiate şi aranjamente florale. Publicul brăilean, ierarhul Dunării de Jos şi autorităţi publice locale au fost întâmpinaţi cu "Hristos a înviat!" şi alte imne ale Învierii de corul de copii şi tineri de la Parohia Viziru de Jos, coordonaţi de părintele Sică-Bănică Simeon. Bolnavii au fost binecuvântaţi de ierarh De Izvorul Tămăduirii, Înalt Preasfinţitul Casian i-a vizitat pe bolnavii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pe care i-a binecuvântat şi stropit cu agheasmă din izvorul făcător de minuni pentru ajutor şi alinarea suferinţelor, apoi le-a dăruit iconiţe cu Învierea Domnului, îndemnându-i să-şi păstreze şi să trăiască cu bucurie credinţa în Hrisos Cel Înviat din morţi, ca pe cel mai de preţ dar de la Dumnezeu. Pentru pelerinii sosiţi din toată ţara şi de peste hotare, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat, prin Protoieria Brăila, toate cele necesare în vederea adăpostirii pe timpul nopţii sau în caz de vreme nefavorabilă, precum şi pentru servirea unei mese calde. Parohia "Buna Vestire" a pregătit un cort militar, ouă roşii, cozonaci, sarmăluţe, vin, ceai cald. Izvorul de sub altar Aflată în partea de răsărit a oraşului, Biserica "Buna Vestire" din Brăila datează din anul 1863, fiind proiectată de arhitectul Avram Ioanidis, din Asia Mică, însărcinat şi cu supravegherea lucrărilor de construcţie. Construcţia a fost realizată în stil bizantin, cu influenţe de factură antică elenă, gotică, bizantină şi renascentistă. Înălţată în formă de cruce, cu două turle, biserica are trei hramuri: "Buna Vestire", "Sfântul Gherasim" şi "Sfântul Nicolae". Cu ocazia săpăturilor fundaţiei, pe vremea construcţiei, în partea stângă a Sfântului Altar, a fost descoperit un izvor, a cărui apă este făcătoare de minuni, şi numai o dată pe an, de Izvorul Tămăduirii, acesta izvorăşte şi este deschis accesul la el.