În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Credincioșii din Cahul și-au prăznuit ocrotitorul
Duminică, 17 septembrie, credincioșii din Cahul l-au prăznuit pe Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, ocrotitorul Episcopiei Basarabiei de Sud. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a binecuvântat lucrările ce au fost făcute la Biserica „Sfântul Ierarh Dionisie” și „Sfântul Dumitru” din localitate.
După binecuvântarea lucrărilor, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența sutelor de credincioși și pelerini care au venit la acest eveniment.
Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a sfințit și racla nouă făcută la Atelierele Patriarhiei Române, dăruită parohiei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de Parohia „Sfântul Nicolae Vlădica” din sectorul 4 al Capitalei.
La hramul bisericii au participat preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Iașilor și din Episcopia Basarabiei de Sud, precum și pelerini din Capitală.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de preotul Ciprian Timofte, secretar al Protopopiatului Piatra Neamț, protopopiat înfrățit cu Protopopiatul Cahul.
La final, Preasfinția Sa a prezentat aspecte din viața Sfântului Dionisie, arătând viața sa sfântă, slujirea jertfelnică și responsabilitatea eclezială, precum și contextul în care s-a făcut canonizarea sa în anul 2018, la propunerea Episcopiei Basarabiei de Sud. Preasfințitul Părinte Veniamin a subliniat necesitatea împlinirii testamentului Sfântului Dionisie. De asemenea, a mulțumit tuturor binefăcătorilor, arătând susținerea Secretariatului de Stat pentru Culte și a Arhiepiscopiei Bucureștilor, a familiei Becali și a lui Adriean Videanu, a Protopopiatului Piatra Neamț, dar și a altor binefăcători din România și din Cahul. Cu această ocazie, a mulțumit Consiliului local și lui Nicolae Dandiș, pentru reînvierea unei biserici demolate în perioada sovietică și îndreptarea unei nedreptăți făcute comunității credincioșilor din Cahul, Consulatului general, familiilor care au oferit hrană constructorilor și pelerinilor. Preasfinția Sa a exprimat recunoștintă și părintelui Andrei Bija și Parohiei „Sfântul Nicolae Vlădica” pentru darul făcut bisericii din Cahul și i-a chemat pe cei prezenți să susțină lucrările până la finalizarea lor, iar comunitatea din Cahul să aibă o frumoasă biserică pentru întărirea lucrării misionare și promovarea spiritualității ortodoxe.