De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Creştini şi păstori pentru Biserica de mâine“
Teologi din toată lumea s-au întâlnit zilele acestea la Roma în cadrul Congresului internaţional "Creştini şi păstori pentru Biserica de mâine". Tema întâlnirii din acest an este "Profeţia dragostei, speranţe pentru o lume nouă".
Capitala Italiei este în perioada 2 - 6 februarie gazda unui eveniment la care participă teologi din întreaga lume, din partea Bisericii Ortodoxe Române participând Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii. Este vorba de Congresul internaţional "Creştini şi păstori pentru Biserica de mâine" organizat de Comunitatea Sant' Egidio, tema întâlnirii din acest an este "Profeţia dragostei, speranţe pentru o lume nouă". În prima parte a discuţiilor, participanţii s-au axat pe problema iubirii ca liant în lupta împotriva secularizării. "Au avut loc conferinţe urmate de discuţii care au scos în relief importanţa iubirii ca liant într-o lume din ce în ce mai secularizată şi mai îndepărtată de Dumnezeu. Pe parcursul acestor zile, episcopii din diferite locuri ale lumii vor avea posibilitatea să-şi împărtăşească experienţa pastorală pusă în slujba Bisericii şi a credincioşilor, mai ales că mulţi dintre ei vin din zone de conflict, din zone în care creştinii sunt încă persecutaţi. Un rol important l-a avut şi evocarea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România din anul 1999 şi a întâlnirii lui cu vrednicul de pomenire Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, întâlnire la care Comunitatea Sant âEgidio şi-a adus un aport special. Iată deci cum păstorii Bisericii, episcopii, au posibilitatea să se întâlnească şi să-şi împărtăşească din experienţele lor pastorale şi în acelaşi timp să înveţe unii de la alţii, şi mai ales să înveţe să se roage împreună pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici şi pentru pacea întregii lumi, aşa cum ne rugăm mereu", a spus Preasfinţia Sa, după cum informează Radio Trinitas, citat de Agenţia de Presă Basilica. Ce este Comunitatea Sant' Egidio Comunitatea Santâ Egidio a luat fiinţă în anul 1968, îndată după Conciliul II Vatican şi cuprinde astăzi peste 50.000 de membri mireni care, sub supravegherea Bisericii şi a slujitorilor ei, au ca obiective primordiale: rugăciunea, împărtăşirea Evangheliei, întrajutorarea celor săraci, ecumenismul şi dialogul interreligios. Ea îşi desfăşoară activitatea în peste 70 de ţări din aproape toate continentele, fiind condusă de un grup de membri avându-l în frunte pe prof. dr. Andreea Ricardi din Roma, cunoscut şi la noi prin lucrarea "Martirii secolului XX", apărută în urmă cu câţiva ani şi în limba română. În 1998, Comunitatea Santâ Egidio a organizat la Bucureşti o întrunire internaţională cu tema "Pacea este numele lui Dumnezeu" şi la care au participat aproximativ 3.000 de reprezentanţi ai diverselor religii. La întâlnirea de anul trecut au participat din partea Bisericii Ortodoxe Române Înalt Preasfinţitul Serafim, Mitropolitul Germaniei şi al Europei Centrale şi de Nord, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox al românilor din Italia.