Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Creştinii braşoveni s-au rugat pentru unitate
Din 2006, la Braşov, ca de altfel în multe localităţi din ţară, se desfăşoară, în luna ianuarie, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Anul acesta, în perioada 18-25 ianuarie, clerici şi credincioşi ai cultelor creştine, ortodocşi, romano-catolici, evanghelici CA, evanghelici luterani, reformaţi, unitarieni şi greco-catolici s-au rugat împreună. În toate bisericile acestor culte s-a rostit rugăciunea "Tatăl nostru" în cele trei limbi: română, maghiară şi germană. Braşovul este cunoscut ca un oraş cosmopolit, aici trăind încă din secolul al XIII-lea români, saşi şi maghiari.
În toate serile de rugăciune au participat în medie peste 20 de slujitori, iar lăcaşurile de cult s-au dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor. Prima seară de rugăciune pentru unitatea creştinilor din acest an a avut loc la Braşov, la Biserica Romano-Catolică, continuând succesiv în zilele următoare la bisericile Evanghelică CA, Unitariană, Reformată, Ortodoxă, Evanghelică Luterană, Reformată şi Greco-Catolică. După terminarea serviciului religios al cultului respectiv, un cleric al unui alt cult a ţinut o meditaţie la tema zilei. La Biserica Reformată de pe strada Şaguna nr. 3, într-una din seri, rugăciunile au fost rostite de câte doi mireni din fiecare cult. În seara de rugăciune care a avut loc la Biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului", după slujba Vecerniei, protopopul de Braşov, părintele Dănuţ Benga, a arătat: "Tema de meditaţie a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor de anul acesta a fost constituită din cuvintele Sfântului Apostol Pavel adresate locuitorilor din Corint: "Nu toţi vom muri, dar toţi vom fi schimbaţi prin Domnul nostru Iisus Hristos" (I Cor. 15, 51-58), cuvinte ce fac referire la a doua venire a lui Iisus Hristos, la sfârşitul lumii. Trupurile noastre, odată cu căderea protopărinţilor noştri Adam şi Eva, au fost îmbrăcate în "haine de piele", devenind stricăcioase, cunoscând răul, boala, suferinţa şi moartea. Or, la a doua venire a lui Hristos Domnul pe norii slavei, la Parusie, trupurile noastre vor fi eliberate de "hainele de piele" şi vor deveni trupuri pnevmatizate, îndumnezeite, spiritualizate, asemenea trupului pe care L-a avut Iisus Hristos după Înviere, când a intrat prin uşile încuiate la Apostoli "şi a stat în mijlocul lor şi le-a zis: Pace vouă!" (In. 20, 19)". De asemenea, în fiecare seară de rugăciune pentru unitatea creştinilor s-a realizat o colectă, în urma căreia au rezultat fonduri cu care s-a cumpărat o maşină de spălat. Aceasta va fi donată Complexului de servicii sociale "Timişul de Sus" pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt găzduite persoanele aflate în nevoie.