Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
„Creştinii sunt cei mai persecutaţi în această lume”
Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a slujit duminică, 16 august, în localitatea Bobeşti, Parohia Stroieşti, Protopopiatul Huşi, informează Biroul de presă al eparhiei. În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul a făcut referire la persecuţiile la care sunt supuşi creştinii, inclusiv în zilele noastre.
Cu prilejul fiecărei Sfinte Liturghii, Părintele Episcop Ignatie se roagă şi îi pomeneşte pe creştinii persecutaţi, amintind inclusiv ţările în care sunt cei mai prigoniţi, în spirit de comuniune cu aceştia şi de conştientizare a violenţelor de tot felul la care sunt supuşi cei care Îl mărturisesc pe Hristos.
În cuvântul rostit duminică, ierarhul Huşilor a amintit de martirajul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, a celor patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi a sfetnicului Ianache, martiri cărora Biserica Ortodoxă Română le-a dedicat un an omagial (2014). De asemenea, a arătat că în lume, potrivit datelor oficiale, creştinii sunt cei mai persecutaţi, însă nu există, din nefericire, o solidaritate cu aceştia:
„În urma statisticilor, s-a constatat că creştinii sunt cei mai persecutaţi în această lume. Statisticile oficiale spun că în anul 2018-2019 au fost persecutaţi peste 260 de milioane de creştini, în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Fie le sunt îngrădite drepturile de manifestare a credinţei, fie sunt chiar ucişi. Ţara în care sunt cel mai persecutaţi creştinii este Coreea de Nord, unde, dacă ai o Biblie creştină sau îţi faci cruce, eşti pasibil de moarte. Foarte multe biserici sunt distruse, mai ales în lumea islamică. Alte ţări în care creştinii sunt amplu persecutaţi sunt Eritreea şi Etiopia. Aici, creştinii sunt decapitaţi. La nivel european nu prea vedem circulând ştirile despre persecuţiile la adresa creştinilor. Spre exemplu, când a fost acel masacru în Franţa, în redacția revistei Charlie Hebdo, s-a manifestat o întreagă solidaritate la nivel internaţional. La câteva zile după acel eveniment tragic, au fost decapitaţi, masacraţi, câteva zeci de creştini copți egipteni, mult mai mulţi decât victimele din Franţa. Nu s-a dat nici o ştire şi nu s-a manifestat nici un fel de solidaritate”.
Totodată, Preasfinţia Sa a atras atenţia asupra transformării Catedralei „Sfânta Sofia” din Constantinopol în moschee şi asupra lipsei de reacţie a opiniei publice internaţionale faţă de acest gest de umilinţă la adresa creştinilor:
„În data de 10 iulie 2020, Catedrala «Sfânta Sofia» din Constantinopol (Istanbul) a fost transformată în moschee. S-a declarat, cu viclenie, că nu s-a transformat o biserică în moschee, ci un muzeu în moschee.
Această catedrală, timp de 500 de ani de la zidirea ei, a fost biserică creştină. În 1934, Ataturk o transformă în muzeu. Timp de 84 de ani a fost muzeu, un bun al întregii lumi, patrimoniu UNESCO. Dictatorul Erdogan, cel care îi persecută pe creştini, a transformat această biserică, simbol al creştinătăţii şi în special al Ortodoxiei, sub ochii liderilor Europei, într-o moschee. La 24 iulie s-a făcut acolo prima slujbă musulmană, tocmai pentru umilinţa creştinilor. Foarte puţini lideri europeni şi de la nivel mondial au luat atitudine.
La nivelul ţării noastre, nici un reprezentant oficial nu a luat atitudine, de parcă nu am fi creştini. O atitudine de protest pe care ar trebui să o avem ar fi să boicotăm toate produsele turceşti şi nici un creştin să nu mai meargă acolo în vacanţă. Câţi au luat atitudine? Nici unul! Suntem laşi şi nici pe departe nu ne asemănăm cu mărturia Sfinţilor Martiri Brâncoveni”.