În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Criza datoriilor din zona euro slăbeşte leul
Cotaţiile monedei naţionale au urcat spre 4,29 lei/euro după primele tranzacţii de ieri, pe fondul temerilor legate de criza datoriilor suverane din zona euro, sentimentul negativ fiind alimentat şi de anunţul privind reducerea ratingului de ţară al Irlandei.
Miniştrii Finanţelor din zona euro au admis, pentru prima dată, că ar putea fi nevoie ca Grecia să intre în default (incapacitate de plată) pentru a-şi reduce din datorii, iar analiştii şi investitorii consideră că, într-un astfel de scenariu, criza ar putea cuprinde rapid economii mai mari de la periferia zonei euro, precum Spania şi Italia. De asemenea, sentimentul negativ a fost alimentat şi de reducerea ratingului de credit al Irlandei, la "Ba1", ce avertizează că statul va avea nevoie de un nou pachet de finanţare din partea instituţiilor financiare internaţionale. Premierul Silvio Berlusconi a încercat să calmeze temerile că Italia ar putea fi absorbită într-o criză financiară veritabilă, iar opoziţia s-a angajat să permită aprobarea în Parlament a unor măsuri dure de reducere a datoriilor. "Pentru noi, pentru Italia, cu siguranţă nu este un moment uşor", a afirmat premierul Berlusconi. Italia, a treia mare economie din zona euro, a evitat până în prezent problemele cu care se confruntă Grecia, Portugalia şi Irlanda, dar a devenit o ţintă din cauza temerilor privind sustenabilitatea datoriilor. Programul de austeritate de 40 miliarde de euro, anunţat de guvernul de la Roma şi menit să echilibreze bugetul până în 2014, include măsuri precum reducerea finanţării autorităţilor locale şi a serviciilor medicale, sau creşterea vârstei de pensionare. Evaluând situaţia, directorul economic al Saxo Bank, Steen Jakobsen, i-a anunţat pe jurnalişti că al doilea val al crizei globale, cu numele convenţional "2.0", a început deja. Singurul rezultat pozitiv al acestei crize ar putea fi, în opinia lui Jakobsen, crearea unui minister de finanţe comun pentru întreaga zonă euro, cu posibilitatea emiterii de obligaţiuni. Leul a pierdut "pe linie" Piaţa a deschis ieri dimineaţă, la 4,2800 - 4,2830 lei/euro, iar în jurul orei 10:15, euro era schimbat pentru 4,2870 - 4,2900 lei, atingând cel mai înalt nivel de la începutul acestui an. Francul elveţian a atins, de asemenea, un nou vârf istoric, de 3,6921 lei, în timp ce, faţă de dolarul american, moneda naţională a pierdut 8,97 de bani, cursul de referinţă ajungând la 3,0794 lei/dolar.