De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ctitoria boierului Ioan Hera în Cetatea Băniei
Praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Hristos, care va fi cinstit de Sfânta Biserică mâine, 7 ianuarie, este aşteptat de credincioşii Parohiei "Sfântul Ioan Hera" din Craiova. La ceas de sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele paroh Alexandru Ieremia.
În fiecare an, ziua de 7 ianuarie are o semnificaţie aparte pentru credincioşii din Parohia craioveană "Sfântul Ioan Hera". Pregătirile au început de săptămâna aceasta, astă- seară urmând a se săvârşi slujba Vecerniei unită cu Litia. Mâine, în ziua prăznuirii Înaintemergătorului, preoţii slujitori vor oficia Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi ostenitorilor sfântului lăcaş, adormiţi în Domnul. Biserica "Sfântul Ioan Hera" - scurt istoric În paginile istoriei sfântului lăcaş se înscriu multe şi interesante întâmplări, legate în mod direct de istoria Bisericii oltene. Sfântul lăcaş poate fi localizat pe strada Arieşului, la numărul 25. Alături de alte biserici monument istoric, Biserica "Sfântul Ioan" constituie pe drept cuvânt o perlă a patrimoniului imobil din Arhiepiscopia Craiovei. A fost ridicată din temelie la anul 1804, de către Hera Stenescu, starostele cojocarilor craioveni. Construcţia a fost făcută din cărămidă, în formă de corabie, cu ziduri groase şi stâlpi puternici de susţinere. Este printre puţinele biserici monument istoric din Arhiepiscopia Craiovei care şi-au păstrat cu fidelitate forma originală. Slujba de sfinţire şi intrarea ei în uzul cultului au avut loc în anul 1806. În decursul timpului a trecut prin mai multe etape de restaurare şi reconsolidare. În prezent, se numără în rândul bisericilor de patrimoniu din Arhiepiscopia Craiovei. Un alt loc închinat Sfântului Ioan Botezătorul este Biserica parohială "Sfântul Ioan Botezătorul" din cartierul Craioviţa. Sfântul lăcaş a luat fiinţă după Revoluţia din decembrie 1989, în cel mai mare cartier al municipiului Craiova. În prezent, lângă capelă se află în construcţie o impunătoare catedrală, pusă sub pronia Sfântului Ioan Botezătorul. Piatra de temelie a fost aşezată în luna martie a anului 1990, de către fostul mitropolit al Olteniei Nestor Vornicescu. O bună perioadă de timp, lucrările de construcţie au fost abandonate. În prezent, prin sprijinul Mitropoliei Olteniei, s-au reluat lucrările în scopul finalizării cinstitului lăcaş de închinare.