Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cu Sfânta Cruce, spre Pătimirile Domnului
În a treia duminică din Postul Mare, în oraşele Oneşti şi Negreşti au avut loc procesiuni dedicate Sfintei Cruci. Sute de credincioşi au participat la cele două pelerinaje. Oamenii au cântat alături de soborul de preoţi Troparul Sfintei Cruci, dar şi imnuri specifice Postului Mare.
Sute de oneşteni au participat în urmă cu două zile la procesiunea prilejuită de Duminica Sfintei Cruci. Manifestarea a devenit o tradiţie în ultimii ani, fiind organizată de Protopopiatul Oneşti. Pelerinajul a cuprins întreg oraşul Oneşti, de la Biserica „Sf. Nicolae“ spre Biserica „Sf. Împ. Constantin şi Elena“, şi a inclus 14 popasuri. Procesiunea a continuat spre Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“. Credincioşii şi preoţii lor s-au oprit pentru a citi pasajele din Sfânta Evanghelie referitoare la Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos pe drumul Golgotei. Preoţii au purtat în mâini cruci aduse de la Ierusalim şi i-au miruit pe credincioşi cu ulei din candela aşezată pe Dealul Golgotei, în Biserica Sfântului Mormânt. „Ne-am rugat pentru sănătate, pentru ca Dumnezeu să ne întărească mai departe pe calea Postului Mare. Crucea să ne fie întărire şi ajutătoarea noastră în toate împrejurările, dar mai ales acum, în Postul Mare“, ne-a relatat pr. Constantin Alupei, protoiereul Protopopiatului Oneşti. Procesiunea a avut şi un scop misionar Parohia Negreşti 1 a organizat duminică, în oraşul Negreşti, cu binecuvântarea PS Corneliu, Episcopul Huşilor, procesiunea cu Sfânta Cruce, sfinte moaşte şi icoane. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa preoţilor din Negreşti şi a celor de la bisericile din împrejurimi. Pe parcursul traseului s-au intonat imnuri religioase, tropare şi cântări închinate Sfintei Cruci. S-au făcut popasuri la locurile unde sunt sfinte troiţe şi s-au citit condacele şi icosele din Acatistul Sfintei Cruci. „Începând din anul 2009, în Postul Mare organizăm o procesiune cu cele sfinte. Anul trecut s-a organizat în Duminica Ortodoxiei, anul acesta în duminica a treia din post, a Sfintei Cruci. Pe lângă latura duhovnicească, procesiunea a avut şi un scop misionar, deoarece în oraşul Negreşti există culte neoprotestante. Anul acesta, mesajul nostru este de a arăta importanţa Sfintei Cruci, inclusiv în faţa celor care nu o cinstesc. Totodată, aflându-ne la jumătatea Postului Mare, procesiunea a avut şi un rol de întărire sufletească, pentru a parcurge cu bucurie următoarele săptămâni, până la sărbătoarea Învierii Domnului“, ne-a spus pr. Duca Dănuţ Doltu, protoiereul Protopopiatului Negreşti. După procesiune, a fost organizată o agapă creştină pentru toţi credincioşii.