Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
„Cum să salvezi viaţa unui copil nenăscut?“
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae“, a avut loc vineri, 20 martie, conferinţa „Cum să salvezi viaţa unui copil nenăscut?“. Aceasta a fost organizată de Asociaţia „Studenţi pentru viaţă“, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, iar invitatul special al serii a fost dr. Ionel Trifon Cioată, specialist în obstetrică-ginecologie, din Timişoara.
Conferinţa, care a fost moderată de Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă“, face parte din proiectul „Săptămâna pentru viaţă 2015 - Fiecare viaţă este un dar“, al cărui eveniment central a fost „Marşul pentru viaţă 2015“, organizat sâmbătă, 21 martie. Medicul Ionel Cioată a subliniat faptul că fiecare persoană este unică şi are o valoare infinită, iar societatea are numai de câştigat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale, dacă sprijină femeile aflate în criză de sarcină să nască şi să crească persoana pe care o poartă în pântece. „Consider că în pântece viaţa este de la zămislire, este viaţă încă de la început. Cine încearcă să se ascundă după deget, că viaţa este de la trei săptămâni, cinci săptămâni, zece săptămâni, se înşală! După părerea mea, nu are cum să fie viaţă fără Duh Sfânt. La momentul în care cele două celule se unesc, acolo se întâmplă ceva, e mâna dumnezeiască, este Duhul Sfânt care coboară şi pecetluieşte această unire. Cum să salvezi viaţa unui copil nenăscut? Sunt mai multe direcţii pe care trebuie să le abordăm. Cred că această conferinţă şi cele care vor urma şi toate demersurile mele, şi nu doar ale mele, ale dumneavoastră au menirea să schimbe ceva. Cu o floare nu se face primăvară, dar cu mai multe flori se face un câmp frumos de flori şi câmpul acela poate rodi, şi câmpurile se pot uni, şi ne trezim peste 20 sau 30 de ani că lucrurile se vor schimba. Cred că, unindu-ne inimile şi dăruindu-ne dragostea pe care Dumnezeu ne-o dă nemăsurat, în tot ceea ce vom face noi, o să avem un rezultat extraordinar, adică viaţa va curge şi va veni în continuare pe Pământ, iar «Grădina Maicii Domnului», care este România, va fi într-adevăr o grădină plină de flori“, ne-a spus dr. Ionel Trifon Cioată, specialist în obstetrică-ginecologie. Dr. Ionel Trifon Ciotă a încetat să mai facă avorturi în anul 2000, în urma unor experienţe de viaţă revelatoare.
Organizatoare a conferinţei, „Studenţi pentru viaţă“ este o asociaţie studenţească înfiinţată în 2013, care promovează în mediul universitar educaţia, valorile şi respectul pentru viaţa umană din momentul concepţiei şi până la moartea naturală; oferă sprijin şi consiliere tinerelor şi adolescentelor aflate în criză de sarcină; dezvoltă programe de informare şi formare pentru familie şi integrare socială; se implică în combaterea traficului de persoane, a violenţei în familie, a violenţei împotriva femeii însărcinate şi a abuzurilor împotriva copiilor. „Aş vrea să spun că nu militez antiavort, ci militez pentru viaţă, şi asta înseamnă o diferenţă. A fi antiavort înseamnă să nu fii de acord cu avortul, să-l vezi ca pe o problemă şi să te opreşti la asta, în timp ce a fi pentru viaţă înseamnă să te intereseze viaţa omului sub toate aspectele ei şi mai ales să-ţi pui problema că o femeie însărcinată nu doreşte cu adevărat să facă avort, ci în cele mai multe cazuri face acest lucru ca urmare a presiunilor celor din jur. A fi pentru viaţă înseamnă să te implici şi să faci ceva, să reacţionezi şi din acest motiv suntem în seara aceasta aici“, ne-a declarat Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă“.