Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Cum scăpăm de durerile de dinţi
Durerea dentară apare atunci când se produce iritarea nervilor dinţilor sau atunci când gingiile sunt inflamate din cauza prezenţei tartrului subgingival. Deşi la dinţii sănătoşi nervii sunt protejaţi de smalţ şi dentină, diferite leziuni care apar la suprafaţa acestora (carii sau fracturi) afectează, în final, nervul dintelui.
Durerea dentară este una dintre cele mai greu de suportat dureri, pentru că se produce cel mai adesea într-un mediu închis. Durerea de dinţi poate apărea brusc, fiind foarte violentă, pulsatilă, insuportabilă chiar. Putem calma rapid şi eficient aceste dureri, până suntem programaţi la un cabinet stomatologic, prin câteva metode la îndemână. Cuişoarele, datorită conţinutului de eugenol - antiinflamator, antibacterian şi analgezic, constituie un remediu foarte bun împotriva durerii violente de dinţi. Se folosesc sub formă de pulbere, aplicată pe dintele dureros. Foarte eficient este uleiul de cuişoare, care are o concentraţie foarte mare de eugenol: se aplică cu un beţigaş pe dintele dureros, masându-se uşor. Acest produs nu este indicat femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani. Gheaţa aşezată într-un tifon, aplicata pe zona dureroasă, inflamată, calmează foarte eficient durerea pulsatilă. Atunci când durerea este cauzată de inflamarea gingiei, foarte eficiente sunt clătirile cu apă de gură, care conţine clorhexidrină. Se clăteşte zilnic timp de câteva zile pentru a avea efectul dorit. Analgezicele sunt foarte eficiente în reducerea durerii insuportabile apărute la un dinte. Paracetamolul, asociat sau nu cu codeina, poate calma temporar aceste dureri. Ibuprofenul este eficace în tratarea durerii violente, dar are efectul de a reactiva bacteriile, întreţinând infecţia existentă. Alcoolul este contraindicat în aceste dureri, incluzând aici şi alcoolul medicinal, deoarece nu are nici un efect local benefic şi, mai mult decât atât, poate determina lezarea mucoasei bucale acolo unde este aplicat. Sucul de ceapă sau de usturoi, cu o concentraţie mare de arsenic, se aplică pe un tampon de tifon direct pe dintele afectat, câte o jumătate de oră. Sucul de usturoi are efect similar cu cel al unui anestezic. O compresă caldă va bloca semnalele de durere emise de organism, având în final un efect similar cu un analgezic. Se aplică o compresă caldă direct pe zona dureroasă. Scoarţa de frasin galben, sub formă de pastă, amestecată cu puţină apă, se aplică pe dintele dureros sau se mestecă timp de câteva minute. Muşeţelul este o altă plantă eficientă în durerile dentare foarte puternice, agravate de aerul rece sau de mâncărurile şi lichidele reci sau foarte calde.