Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Curs dedicat metodelor de lucru cu tinerii, la Săvineşti
Centrul social-educativ „Popasul iubirii milostive“ din Săvineşti a găzduit luni, 24 noiembrie 2014, prima zi a cursului gratuit „Metode de lucru cu tinerii în parohii - Vino şi vezi!“. Evenimentul a fost organizat de Parohia „Sfinţii Voievozi“ - Săvineşti din Protopopiatul Roznov, în parteneriat cu Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ (FSS) - filiala Săvineşti.
În localitatea Săvineşti din judeţul Neamţ s-a desfăşurat, în perioada 24-25 noiembrie 2014, cursul gratuit „Metode de lucru cu tinerii în parohii - Vino şi vezi!“. Acesta a avut loc la Centrul social-educativ „Popasul iubirii milostive“ din Săvineşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi locţiitor al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la iniţiativa părintelui paroh Petru Munteanu, parohul Parohiei „Sfinţii Voievozi“ - Săvineşti. Îndrumătorii acestui curs, care s-a adresat preoţilor, asistenţilor sociali din parohii, dar şi voluntarilor desemnaţi, au fost protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Asociaţii şi Fundaţii misionare al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Maria Kozhinova (Finlanda), voluntar în cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ şi trainer la European Parliament Information Office în Finlanda. După oficierea Sfintei Liturghii din Biserica „Sfinţii Voievozi“ din Săvineşti, cei 26 de participanţi din protopopiatele Piatra Neamţ, Roznov şi Târgu Neamţ şi voluntari din cadrul unor parohii au venit la Centrul social-educativ „Popasul iubirii milostive“, dornici de a afla răspunsuri la întrebări precum: „Ce aşteaptă tinerii de la Biserică?“, „Cum ieşim în întâmpinarea aşteptărilor tinerilor?“. „Tinerii din ziua de astăzi sunt aceeaşi ca cei din toate timpurile, având aceleaşi căutări, aceeaşi energie şi acelaşi entuziasm. Acest curs doreşte să trezească interesul pentru pastoraţia tinerilor, de a-i motiva pe preoţi, profesori şi voluntari să lucreze cu tinerii“, a subliniat protos. Nicodim Petre. Întrebat de ce este necesară pastoraţia tinerilor în parohii, arhidiaconul Severin Ştefan, de la Catedrala arhiepiscopală din Constanţa, a mărturisit că deşi „tinerii îşi pun întrebări, ei nu reuşesc să şi găsească răspunsuri la frământările interioare, chiar dacă beneficiază de foarte multe informaţii prin intermediul mijloacelor de comunicare existente“. În cea de-a doua zi a cursului, Maria Kozhinova a dezvăluit invitaţilor câteva metode de lucru cu tinerii derulate de parohiile ortodoxe din Finlanda şi Rusia. (Brînduşa Dediu, Constantin Ciofu)