În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Curs festiv al studenţilor teologi şi masteranzi de la Dunărea de Jos
La Centrul eparhial din Galaţi a avut loc ieri cursul festiv, la finalizarea studiilor, al absolvenţilor promoţiei 2012, din cadrul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie - Galaţi. Programul a debutat cu participarea tinerilor teologi la slujba Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi de către un sobor de preoţi, condus de pr. consilier Lucian Petroaia, din cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul, în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos.
Sfânta Liturghie a fost urmată de un Te Deum, ca mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu, după care, în Aula Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie s-a desfăşurat, sub preşedinţia Înalt Preasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cursul festiv al absolvenţilor de teologie didactică şi teologie asistenţă socială, precum şi al masteranzilor, în prezenţa cadrelor didactice.
În cuvântul adresat participanţilor, Înalt Preasfinţitul Casian a subliniat importanţa "teologiei ca dar de la Dumnezeu a cărui lucrare se face prin chemare tot de la Dumnezeu, după cum, astăzi, la Sfânta Liturghie am ascultat Evanghelia chemării de către Hristos Domnul a celor doisprezece Apostoli pe care i-a trimis în lume să vestească Evanghelia la toată zidirea. Totodată, Evanghelia ne-a arătat că lumea este asemeni unui seceriş în lanul lui Dumnezeu, iar secerătorii sunt cei trimişi de Dumnezeu să aducă roadă bogată. Orice nouă promoţie de studenţi sau masteranzi este un prilej de mulţumire pe care o aducem lui Dumnezeu pentru ceea ce ar trebui să fie întotdeauna un seceriş bogat pentru echilibrul şi înţelesurile tainice şi dumnezeieşti ale teologiei".
Profesorii şi absolvenţii au rostit scurte alocuţiuni, iar Corul de muzică psaltică "Ortodoxia" al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a interpretat câteva cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm. (Pr. G. Molocea)