În Duminica a 30‑a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii care au poposit preț de câteva ceasuri în Catedrala Patriarhală în duh de rugăciune l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam
Curs festiv pentru absolvenţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu
Ceremonia a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu. Familiile, prietenii şi cei apropiaţi au venit în curtea Facultăţii de Teologie pentru a-i felicita pe absolvenţii promoţiei 2006-2010.
Absolvenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, promoţia 2006-2010, au participat ieri, 27 mai, la festivitatea încheierii cursurilor. Manifestările au debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala mitropolitană din Sibiu, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Soborul de preoţi şi diaconi a fost format din profesori ai facultăţii şi slujitori la Catedrala mitropolitană şi a fost condus de Înalt Preasfinţitul Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi de Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii. În cuvântul de la Sfânta Liturghie, adresat absolvenţilor prezenţi în lăcaşul de cult, Înalt Preasfinţitul Părinte Laurenţiu a subliniat rolul anilor de studiu şi importanţa pregătirii continue şi a rugăciunii pentru viaţa unui teolog. "Vaţi pregătit în aceşti patru ani pentru a vă apropia de Taina Tainelor, de care nimeni nu este vrednic. O primim ca dar de la Dumnezeu, iar toate neputinţele sunt vindecate de Duhul Sfânt, Care pe toate le plineşte dacă noi sârguim şi ne apropiem cu frică şi cutremur. Această Liturghie oficiată acum este o binecuvântare solemnă înainte de ultimele examene. Noi, ca oameni, suntem întotdeauna respingători ai acestor probe, care nu sunt altceva decât semnul că ne aflăm pe drumul pregătirii continue. Indiferent cât de mult ne-am pregăti, nu facem altceva decât să învăţăm cum să învăţăm. Ne însuşim din învăţătura dumnezeiască pentru a ne mântui şi pentru a-i ajuta pe alţii să-şi câştige mântuirea", a spus Părintele Mitropolit Laurenţiu.
"Vivat academia"
Slujba Sfintei Liturghii a fost urmată de cursul festiv organizat pe o scenă în curtea facultăţii. Familiile şi apropiaţii absolvenţilor au venit să-i felicite şi să se bucure alături de ei. Conducerea facultăţii a transmis felicitări absolvenţilor pentru efortul depus în cei patru ani de studii şi pentru cel de însuşire a cunoştinţelor necesare în misiunea de slujitor al Bisericii. În prezidiu sau aflat Înalt Preasfinţitul Părinte Laurenţiu, decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, prodecanul facultăţii şi îndrumătorul de an, conf. dr. Ciprian Streza.
Cuvântul festiv a fost rostit de pr. prof. dr. Ioan Ică jr, care a evidenţiat faptul că absolvirea facultăţii nu înseamnă ştergerea responsabilităţilor faţă de Biserică şi societate. ""Absolvent" este un cuvânt care provine din latină şi înseamnă "dezlegat", "a fi liber de orice fel de legături". Aşa cum Dumnezeu este absolut, pentru că nu este legat de lume, ci lumea este legată de El, la fel, orice absolvent devine dezlegat de răspunderile şi de obligaţiile pe care le-a avut faţă de facultate. Un teolog nu este, însă, un absolvent în sine. El nu poate fi dezlegat de răspunderi şi obligaţii nici faţă de Dumnezeu, nici faţă de Biserică. Aşadar, după finalizarea cursurilor de licenţă rămân răspunderile de credinţă, de dragoste, pe care le aveţi faţă de Dumnezeu, faţă de Biserică, faţă de societate şi faţă de comunitatea în care vă aflaţi. Absolvirea este doar încheierea unei mici obligaţii de tip academic", a spus pr. Ică jr.
Îndrumătorul anului, conf. dr. Ciprian Streza le-a adresat absolvenţilor un cuvânt de încurajare: "Întrebarea cea mare este ce facem cu ce am primit aici, în Facultatea de Teologie. Răspunsul ni-l dă Sfântul Vasile cel Mare care spune, într-o scrisoare, că a învăţat să lase toate înaintea lui Dumnezeu şi să le primească pe toate, ca din mâna lui Dumnezeu. Ne spune că ajunge să facă curte lui Dumnezeu şi celelalte sunt doar anexe", a spus Ciprian Streza. Festivitatea s-a încheiat cu strigarea catalogului, fiecare student primind o diplomă, flori şi un exemplar mai mic al panoului promoţiei.