Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cursuri de chirilică la Muzeul din Şcheii Başovului
Elevii din şcolile şi liceele din Braşov sunt invitaţi să participe, din 1 decembrie 2012, la cursurile gratuite de paleografie chirilică organizate de Muzeul "Prima Şcoală Românească" de pe lângă Biserica "Sfântul Nicolae" din Şcheii Braşovului. Cursurile sunt organizate prin parteneriatul dintre Arhiepiscopia Sibiului, Muzeul din Şcheii Braşovului şi Inspectoratul Şcolar Braşov. Elevii vor avea posibilitatea să înveţe chirilica de la directorul muzeului braşovean, pr. prof. dr. Vasile Oltean.
"Până la 1860, timp de o mie de ani, toate documentele, însemnările pe documente, pe monumente şi pe biserici au fost redactate în chirilică, iar în şcolile noastre nu se studiază deloc chirilica. Nici măcar la nivel universitar nu se studiază prea mult şi de aceea vrem să-i ajutăm pe cei interesaţi să studieze documentele în chirilică", ne-a spus pr. prof. dr. Vasile Oltean. Încă de acum s-a anunţat prezenţa la cursuri a elevilor de la majoritatea şcolilor din Braşov, începând de la clasa a IV-a şi până la clasa a XII-a. Pentru a facilita participarea elevilor, cursurile sunt ţinute pe grupe, în funcţie de orarul şcolilor, pentru a nu periclita în nici un fel programul şcolar. De asemenea, s-a amenajat un spaţiu pentru cursuri, astfel încât lecţiile să se desfăşoare în condiţii optime. Elevii au posibilitatea să studieze documente şi cărţi vechi aflate în custodia muzelui din Şcheii Braşovului, iar la absolvire, cursanţii vor primi o diplomă de atestare din partea Arhiepiscopiei Sibiului, a Muzeului din Şcheii Braşovului şi a Inspectoratului Şcolar Braşov. Cursurile se vor desfăşura pe întreaga perioadă a anului şcolar, iar organizatorii speră ca în fiecare an elevii să fie interesaţi de astfel de cursuri.