În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Cursuri de formare în meseria de muzeograf la Băile Herculane
Săptămâna aceasta, staţiunea Băile Herculane a găzduit cea de-a şasea fază a cursurilor de perfecţionare pentru participanţii care fac parte din grupul-ţintă al programului de pregătire profesională pentru ocupaţia de muzeograf. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului european "Pregătirea resurselor umane pentru valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional", derulat de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Episcopia Caransebeşului.
A şasea serie de cursanţi, cuprinzând patruzeci de persoane cu studii superioare din cele două eparhii, se va prezenta în faţa lectorilor Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, pentru a-şi însuşi din cunoştinţele şi experienţa acestora. Grupul-ţintă, format din preoţi şi personal neclerical, administrează 193 de monumente istorice de clasa A şi B cu un bogat tezaur de bunuri mobile de patrimoniu ce necesită o inventariere şi clasare cât mai urgentă. Criteriile de selecţie au fost determinate de capacitatea de comunicare şi lucru în echipă, disponibilitatea de timp pentru participare la programul de formare, precum şi de motivaţia prezentată de fiecare participant în parte. Acest curs are o durată de formare de 240 de ore şi se desfăşoară în localitatea Băile Herculane (modulul 1 şi modulul 3) şi în judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin (modulul 2), în perioada martie-octombrie 2011. Fiecare etapă se desfăşoară pe grupe şi va avea trei module, după cum urmează: modulul 1: 14 zile (80 de ore) - teorie; modulul 2: 15 zile (120 de ore) - teorie şi pregătire practică; modulul 3: cinci zile (40 de ore) - recapitulare şi examinare. Proiectul susţine dezvoltarea unui parteneriat în vederea valorificării şi promovării bunurilor culturale. (Cătălin Cernătescu)