La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Cursuri de formare în religie, filosofie, ştiinţă
Centrul de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie şi Ştiinţă, din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, în cooperare cu Centrul de Dialog şi Cercetare în Teologie, Ştiinţă şi Filosofie - Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul", Universitatea Bucureşti, desfăşoară, în perioada martie 2011 - martie 2013, proiectul "Courses on the Relation Among Science, Religion and Philosophy from an Christian Perspective".
Având în atenţie educaţia şi formarea continuă a profesorilor din învăţământul preuniversitar, proiectul, desfăşurat sub egida Patriarhiei Române, reprezintă un demers foarte bun pentru o receptare mai corectă a raportului dintre religie şi ştiinţă în cadrul programelor şcolare din învăţământul liceal şi pentru diversificarea ofertei de pregătire continuă, pentru studenţi, preoţi şi profesori, în cadrul şcolilor de vară şi a cursurilor de scurtă durată. În acelaşi timp, prin autorizarea cursurilor şi programele de formare de către instituţiile din domeniul educaţional şi bisericesc, proiectul poate spori credibilitatea dialogului dintre teologie şi ştiinţă în spaţiul academic şi eclesial românesc. Din echipa care se ocupă de coordonarea şi implementarea acestui proiect de dialog interdisciplinar fac parte pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi - manager proiect; conf. dr. Adrian Lemeni, director al Centrului de Dialog şi Cercetare în Teologie, Ştiinţă şi Filosofie, Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" - coordonator regional Bucureşti; prof. univ. dr. Ştefan Afloroaie, din cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii "Al.I. Cuza" - coordonator regional Iaşi; diac. dr. Sorin Mihalache, asistent universitar la facultăţile de teologie ortodoxă din Bucureşti şi Iaşi - asistent manager şi coordonator media al proiectului. Un curs util preoţilor şi profesorilor de religie Cursul postuniversitar de lungă durată, dedicat dialogului dintre teologie, filosofie şi ştiinţă, a debutat pe 23 martie la Bucureşti şi pe data de 28 martie la Iaşi. În cadrul cursului inaugural găzduit la Iaşi, în corpul R al Universităţii "Al.I. Cuza", au conferenţiat reprezentanţi ai celor trei mari curente de gândire care vor intra în dialog: teologic (pr. prof. dr. Gheorghe Popa), filosofic (prof. univ. dr. Ştefan Afloroaie) şi ştiinţific (prof. univ. dr. Gelu Bourceanu). "Profesorii de religie şi preoţii sunt interesaţi de abordarea interdisciplinară teologie-filosofie-ştiinţă. Pentru profesori, ea este de mare actualitate, întrucât îi ajută la îmbunătăţirea prestaţiei în cadrul orelor de religie, filosofie sau ştiinţă în subiectele conexe. În cazul particular al profesorilor de religie, în special al celor care îşi desfăşoară activitatea pastorală în mediul urban, acest curs poate fi deosebit de util, deoarece ei intră mai des în contact cu persoane educate, care au, în multe cazuri, o reprezentare a raportului dintre religie şi ştiinţă marcată de ideologia comunistă", spune diac. dr. Sorin Mihalache, coordonatorul media al acestui proiect.