Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cursuri de iconografie la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina“ din Iaşi
La Biserica „Sf. M. Mc. Mina“ din Păcurari, Iaşi, au început la sfârşitul lunii februarie cursurile de iconografie. Copiii şi tinerii din parohie vor picta icoane, coordonaţi de artişti cu o bogată experienţă în domeniu.
În Duminica Sfântului Grigorie Palama, în cadrul Atelierului de artă bizantină „Sf. M. Mc. Mina“ au debutat cursurile de iconografie, sub coordonarea a trei pictori care au avut iniţiativa de a organiza cursul. Atelierul se va desfăşura în fiecare duminică, după următorul program: pentru copiii cu vârste până în 16 ani: duminica, de la ora 15:00, iar pentru tinerii peste 16 ani: duminica, de la ora 14:00. Nu există limită de vârstă, singura condiţie de participare este dorinţa şi capacitatea de a învăţa arta pictării icoanelor ortodoxe. O parte din lucrările realizate în cadrul atelierului vor fi expuse pe blogul http:// atelierulsfantulmina.blogspot.com. „Atelierul de artă bizantină «Sf. M. Mc. Mina» a luat naştere ca urmare a unei necesităţi a parohiei noastre de a înnoi o parte din icoanele bisericii. Mai apoi, icoanele pictate în cadrul acestui atelier, fiind apreciate şi de unii preoţi şi credincioşi ai altor parohii, au început să fie solicitate pentru a înfrumuseţa şi alte biserici. Deşi primul scop al acestor cursuri este deprinderea cu tehnica iconografică, ne-am gândit că pictarea icoanelor este şi o cale frumoasă şi practică de a ne apropia şi a înţelege învăţătura de credinţă a Bisericii noastre. Pictând o icoană şi pătrunzând în universul teologic al acesteia, suntem mai aproape de Dumnezeu şi de sfinţii Săi. Înţelegând universul icoanei pictate de noi, începem să înţelegem şi sensurile teologice ale vieţii noastre. Intrăm în logica sacrului, la început pictând-o, iar mai apoi experiind-o. Astfel, icoana devine o călăuză către Dumnezeu“, a declarat pr. paroh Constantin Prodan. „Grădina Sfântului Mina“ Participanţii la acest curs urmează un proces îndelungat de învăţare a tehnicii iconografice, pictarea primei icoane de către cursanţi nefiind un obiectiv imediat. După finalizarea acestor cursuri, tinerii vor decide ce vor face cu icoanele pictate. Peste două săptămâni, parohia „Sf. M. Mc. Mina“ va demara o nouă activitate, denumită „Grădina Sfântului Mina“. Acţiunea îşi propune să formeze un grup de tineri care să ajute în organizarea şi întreţinerea spaţiului verde din curtea bisericii. „Dorim ca activitatea acestui grup să fie coordonată de doi tineri din parohia noastră, specialişti în horticultură. Mai intenţionăm ca, după sărbătorile Sfintelor Paşti, să organizăm şi un curs de muzică bisericească pentru toţi cei care doresc să se implice mai mult în slujirea liturgică a parohiei. Dar acesta este, încă, la stadiu de proiect“, a mai adăugat pr. Prodan.