În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Cursuri de îndrumare duhovnicească la Mănăstirea Rebra-Parva
La Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rebra-Parva, județul Bistrița-Năsăud, s-a desfășurat a XX-a serie a cursurilor preoțești de duhovnicie pentru clericii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cursurile au loc de două ori pe an, iar prima sesiune de anul acesta a avut loc în perioada 1-4 aprilie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, judeţul Cluj.
Cursurile de îndrumare duhovnicească au început cu un Te Deum, în biserica așezământului monahal de la Rebra-Parva, luni, 8 aprilie, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
În continuare, în sala de conferințe a mănăstirii, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistriţeanul le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură, sfaturi și îndemnuri duhovnicești.
La întâlnire au mai fost prezenți și au luat cuvântul: pr. Cornel Coprean, consilierul cultural al eparhiei, coordonatorul cursurilor; protos. Chiril Zăgrean, starețul Mănăstirii Rebra- Parva; pr. Ovidiu Sermeșan, protopopul de Năsăud; pr. Alexandru Vidican, protopopul de Bistrița, și pr. Dragoș Cristian, protopopul de Beclean.
Cursurile s-au încheiat joi, 11 aprilie, în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care i-a binecuvântat pe cursanți și le-a adresat un cuvânt de învățătură.
În cele patru zile de cursuri, cei 20 de preoți au participat la programul liturgic al mănăstirii, au abordat diferite subiecte şi au luat parte la o serie de discuții practice.
Printre invitați s-au aflat: arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca; arhim. prof. Samuel Cristea, duhovnicul Colegiului Ortodox clujean, și conf. univ. dr. Cătălin Glava, directorul Departamentului pentru pregătirea personalului didactic al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.