Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cursuri pentru asistenţii sociali
La sediul Biroului de Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Sibiului, are loc, în perioada 3-5 martie, un nou curs pentru formarea lucrătorilor în domeniul asistenţei sociale care folosesc tehnici de arte combinate.
Prin ocupaţia de lucrător cu arte combinate se oferă servicii de stimulare/dezvoltare prin mişcare, artă, muzică, joc, teatru, pentru copii, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane aflate în dificultate, care dau valoare beneficiarului ca individ, ajutându-l să capete încrederea în sine. La finalul cursului de iniţiere, participanţii primesc certificate de absolvire, recunoscute la nivel naţional de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, fiind disponibile prin programul IMPART al Fundaţiei de Sprijin Comunitar Bacău. Cursurile sunt organizate de Asociaţia "Filantropia" Sibiu şi Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău. Participă 28 de asistenţi sociali, educatori şi învăţători, psihologi, profesori de liceu, sociologi, voluntari şi studenţi la facultăţile de profil, precum şi persoane care activează în domeniul asistenţei sociale din Sibiu şi împrejurimi. Cursurile sunt coordonate de Lenuţa Năstac, formator de lucrători cu arte combinate în cadrul fundaţiei băcăuane. "Acest curs se află la a treia ediţie la Sibiu, pentru primul modul. La finalul cursului va avea loc o evaluare a tuturor participanţilor, după care li se va elibera o diplomă acreditată de Ministerul Muncii", ne-a spus consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Nicolae Rusu. Meserie acreditată naţional În cadrul celor 21 de ore de training, participanţii deprind lucrul cu diverse metode de sprijin a persoanelor cu nevoi speciale, folosind artele combinate ca instrument de lucru. Participanţii învaţă cum să aplice şi să plieze pe necesităţile beneficiarilor diverse tehnici de artă combinată, preluate de la renumiţi profesori din Statele Unite ale Americii. "Avem solicitări şi pe viitor, mulţi tineri fiind interesaţi de aceste cursuri. Vor urma în viitorul apropiat şi cursurile pentru modulul II şi III", a mai spus părintele Nicolae Rusu. Meseria de lucrător cu arte combinate este nouă şi puţin cunoscută în România, dar a fost acreditată pe plan naţional prin eforturile Fundaţiei de Sprijin Comunitar Bacău. Amintim că în perioada 3-5 noiembrie 2010, organizatorii au susţinut la Sibiu, la sediul Biroului de Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Sibiului, cursuri similare, în cadrul aceluiaşi modul. Au participat atunci tineri din Sibiu şi din alte părţi ale ţării, implicaţi în domeniul asistenţei sociale.