În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Cursuri pentru formarea păstorilor de suflete
Întreg personalul clerical al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor participă în perioada 3-6 septembrie la examenul de evaluare a cunoştinţelor acumulate în urma cursurilor stagiului de pregătire "Propovăduire la timpul prezent", organizat în luna iulie la iniţiativa Centrului eparhial al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.
Protopopiatul Lehliu a fost primul care a deschis această serie a verificării modului în care preoţii au răspuns apelului Centrului eparhial, organizând luni, 3 septembrie, evaluarea prin care se urmăreşte continua formare a celor care au menirea de a fi păstori de suflete, gata să răspundă oricăror provocări intelectuale actuale. Pe parcursul întregii săptămâni, preoţii profesori de la Seminarul Teologic "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Slobozia se vor deplasa la fiecare protopopiat din cuprinsul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, alături de părintele consilier cultural Manuel Rusu, delegat ca observator din partea Centrului eparhial de către Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Stagiul de pregătire "Propovăduire la timpul prezent", desfăşurat în perioada 23 iulie - 2 august, s-a adresat tuturor preoţilor din Eparhia Sloboziei şi Călăraşilor, pornind de la premisa că actualizarea permanentă a cunoştinţelor este o condiţie obligatorie a eficienţei oricărei activităţi. Totodată, aceste întâlniri au urmărit prevenirea plafonării pregătirii teologice în rândul slujitorilor şi menţinerea statutului de lider şi de intelectual în comunitatea pe care o păstoresc. Astfel, la finalul acestui stagiu de formare, participanţii au acumulat cunoştinţe menite să îi ajute să rezolve mai eficient problemele întâmpinate în activitatea pastorală şi administrativă şi să fie un ajutor de nădejde pentru cre-dincioşi. Stagiul de formare a fost structurat pe cinci module, fiecărui modul fiindu-i alocate câte două ore (o oră de predare şi una de evaluare): "Noţiuni de administraţie bisericească parohială", "Omul şi Cosmosul - cunoaşterea învăţăturii de credinţă despre responsabilitatea omului faţă de Creaţie", "Ierurgiile în Cultul Ortodox", "Mergând învăţaţi... sau despre responsabilitatea predicării eficiente" şi "Cum să înţelegem Biblia. Exegeza unor texte cu anevoie de înţeles". (Cristian Bostan)