De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cursuri pentru gradele profesionale în preoție
Clerici de la parohiile din cuprinsul Mitropoliei Munteniei au început luni, 1 iulie 2019, cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. Acestea au fost deschise la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar din București, prin săvârșirea Sfintei Liturghii, după care au audiat prima prelegere tematică.
Clericii au participat mai întâi la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, urmată de slujba de Te Deum. Din sobor au făcut parte consilieri de la Centrul eparhial, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și delegați ai centrelor eparhiale din Mitropolia Munteniei și Dobrogei.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul i-a îndemnat pe clerici să își fundamenteze activitatea pastorală pe cuvintele Evangheliei. „Din Evanghelia pe care am ascultat-o astăzi la Sfânta Liturghie am auzit cuvinte la care va trebui să medităm cu mai multă atenție. Aceste cuvinte le auzim mai ales atunci când sunt pomeniți ierarhii Bisericii noastre: „Cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în Împărăţia cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în Împărăţia cerurilor” (Matei 5, 19). Nu știu dacă ne gândim prea mult la această ședere în Împărăția lui Dumnezeu. Se pare că preferăm mai mult locurile de-a dreapta și de-a stânga din această lume și ne îngrijim mai puțin, sau chiar deloc de șederea în Împărăția lui Dumnezeu. Aceste împliniri ale lucrurilor mai mici sau foarte mici cum sunt numite în Evanghelie, nu sunt deloc de lepădat. Ci ele țin de dreapta învățătură a Bisericii, adică de dreapta credință pe care trebuie să o păstrăm, de ascultarea pe care trebuie să o avem față de Dumnezeu și față de mai-marele Bisericii, față de chiriarhul în ascultarea căruia ne aflăm”, a spus Preasfințitul Timotei Prahoveanul.
Despre ceea ce presupun și ce reprezintă aceste cursuri pentru clerici a evidențiat pr. conf. David Pestroiu, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul. „Pe de o parte, cursurile reprezintă un mod de perfecționare continuă a activității clericale, iar pe de altă parte, o posibilitate de a se ancora mai intens în viața Bisericii participând la specificul pastoral și misionar al vremii noastre prin abordarea unor teme care reprezintă adevărate probleme cu care se confruntă omul contemporan, societatea contemporană și pentru care preoții trebuie să aibă în permanență nu numai o solidă cunoștință, ci și o capacitate de reacție. Adeseori, se simte nevoia ca Biserica să fie prezentă mai intens în societate prin slujitorii ei, răspunzând cu promptitudine față de toate aceste provocări ale contemporaneității”, a spus pr. conf. David Pestroiu.
Clericii au participat apoi la prima prelegere tematică. Toate cursurile tratează subiecte actuale din viața Bisericii. De asemenea, clericii înscriși la cursuri vor participa și la un program liturgic la Biserica „Sfânta Ecaterina”, iar examenele vor avea loc săptămâna viitoare, miercuri și joi, și se vor încheia în data de 12 iulie. În urma participării la cursuri și a susținerii examenelor candidații vor obține definitivatul sau gradul II în preoție.