În data de 19 noiembrie, în sala de ședințe „Episcop Melchisedec” a Centrului eparhial de la Roman, s‑a desfășurat ședința Biroului eparhial de asistență socială de la Sectorul social‑filantropic și
Cursuri pentru obținerea gradelor clericale organizate în București
128 de clerici din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei participă în această perioadă la cursurile pastoral-misionare organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, în vederea obținerii gradelor profesionale „Definitiv”, respectiv „Gradul II”.
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București organizează în perioada 1-11 iulie cursuri în vederea obținerii gradelor profesionale de către clericii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Deschiderea sesiunii din acest an, la care s-au înscris 63 de preoți și diaconi pentru obținerea gradului clerical „Definitiv” și 65 de clerici pentru „Gradul II”, a avut loc luni, 1 iulie, prin săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spidiron”-Nou, Paraclis Patriarhal, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt clericilor participanți, îndemnând să fructifice timpul acesta și să caute răspuns la problemele cu care se confruntă în activitatea pastorală de la parohii.
„Am săvârșit astăzi, în prima zi a lunii iulie, Sfânta Liturghie și în acest fel binecuvântăm începutul cursurilor de Definitivat și Gradul II în preoție, la care s-au înscris clerici din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. Aceste cursuri sunt foarte necesare și actuale, având drept scop readucerea în memorie a mijloacelor pastorale pe care Biserica trebuie să le folosească în aceste vremuri în permanentă schimbare. De aceea, și tematica acestor cursuri se schimbă la câțiva ani, în funcție de noile provocări și probleme apărute în societatea românească, probleme care privesc și viața bisericească și păstorirea credincioșilor. Vă îndemnăm să acordați mare atenție acestor cursuri, să profitați de reîntâlnirea cu profesorii în sălile de curs, unde aveți ocazia ca, pe lângă ceea ce vi se predă, să căutați răspunsuri la problemele cu care vă confruntați în activitatea liturgică, pastorală, socială, culturală. Cunoașteți fiecare câte provocări noi apar la adresa moralei creștine, a Bisericii și Evangheliei în fiecare an. Dacă dorim să fim apostoli ai lui Hristos, trebuie să ne pregătim mereu. Aceste serii de cursuri sunt puține la număr, motiv pentru care vă îndemnăm să fiți într-un permanent proces de pregătire, de adaptare la noile condiții în care ne desfășurăm activitatea, pentru că avem mare răspundere pentru fiecare suflet care ne-a fost încredințat și pe care Hristos, Mirele și Capul Bisericii, îl va cere de la noi în ziua cea înfricoșătoare a Judecății”, a spus ierarhul.
Pe parcursul acestei săptămâni, de luni până vineri, clericii vor participa la cursuri susținute de cadrele didactice ale facultății bucureștene, la disciplinele teologice principale.
„Temele propuse pentru aceste cursuri se referă la aspecte cu care preotul se confruntă în activitatea lui de zi cu zi: pastorația familiilor, a tinerilor, pastorația în mediul urban și rural, care, desigur, diferă de la caz la caz și pentru care preotul trebuie să fie capabil să se adapteze. Subiectele au în vedere și tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor. De aceea, sunt rânduite câteva teme care privesc pedagogia bolii, valoarea taumaturgică a suferinței, rolul terapiilor duhovnicești în sănătatea sufletească și trupească. Sperăm ca aceste cursuri să vină în ajutorul preoților, pentru ca ei să dobândească cunoștințele și competențele necesare desfășurării unei activități cât mai rodnice în parohiile lor”, a declarat pentru TRINITAS TV arhid. lect. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Evaluarea cunoștințelor dobândite va avea loc miercuri, 10 iulie, respectiv joi, 11 iulie, în cadrul a două probe, pentru fiecare din cele două serii de participanți. Pe perioada cursurilor, clericii înscriși la cursurile pastoral-misionare vor participa și la programul liturgic al Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, Paraclis universitar.