De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cursuri pentru obţinerea gradelor în preoţie
Aproximativ 250 de clerici din eparhiile Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei participă, în perioada 17 iunie - 5 iulie, la cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.
Cursurile au debutat ieri, 17 iunie, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureşilor, la Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon“ - Nou (Paraclis patriarhal). „Cursurile pastoral-misionare pentru obţinerea gradelor vor urma programul stabilit de Sfântul Sinod, care constă într-o serie de prelegeri pe teme de teologie actuală, de pastoraţie şi de misiune a Bisericii. Vom avea un modul special în cadrul cursurilor, dedicat temelor care privesc dialogul dintre teologie, filozofie şi ştiinţă. Considerăm că acestea vor fi urmărite cu mult interes de către preoţii cursanţi deoarece sunt probleme de strictă actualitate. Pe de o parte, sunt prevăzute seminarii la care profesorii vor comunica bibliografie nouă, de dată recentă, iar, pe de altă parte, preoţii vor avea ocazia să-şi împărtăşească unii altora din experienţa de la parohie. Cursurile sunt continuate în fiecare zi cu un program liturgic şi cu un program predicatorial deoarece la slujbele care se săvârşesc la Catedrala mitropolitană «Sfântul Spiridon» - Nou, preoţii vor susţine cateheze şi predici. Cu alte cuvinte, îşi vor reîmprospăta cunoştinţele nu numai de teologie, ci şi de practică liturgică şi misionară. Sperăm ca atunci când se vor întoarce în parohii preoţii să aibă răspunsurile necesare pentru toate exigenţele societăţii de astăzi, să aibă cunoştinţe nu doar de teologie, ci şi cunoştinţe în ceea ce priveşte amplitudinea misiunii Bisericii Ortodoxe care a cunoscut în ultima perioadă o deschidere extraordinară“, ne-a declarat părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.
Prima prelegere din cadrul cursurilor a fost susţinută, ieri, de către părintele decan Ştefan Buchiu, care a vorbit despre problemele morale ale tinerilor de azi şi soluţiile lor din perspectivă creştină. Cursurile se vor finaliza printr-un examen cu probe scrise şi orale. Potrivit decanului facultăţii, comisiile de examen vor fi prezidate de către ierarhi din eparhiile din care provin cursanţii.