Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cursuri pentru obținerea gradelor profesionale în preoție
Preoţi de la parohiile din cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei participă în această perioadă la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie. Acestea au fost deschise ieri, 2 iulie, la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar din Bucureşti, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Sesiunile de cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie (gradul definitiv şi gradul 2), organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor, au scopul de a oferi clericilor implicați în lucrarea Bisericii repere pastoral-misionare din experiența duhovnicească a Sfinților Părinți, adaptate la realitățile și provocările contemporane, pentru a răspunde problemelor pe care credincioșii le întâlnesc în cotidian.
În deschiderea cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a reliefat personalitatea duhovnicească a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și râvna sa pentru apărarea și păstrarea Ortodoxiei pe pământul românesc. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Timotei Prahoveanul a subliniat că aceste cursuri au menirea de a împrospăta cunoștințele teologice dobândite cu ani în urmă, prin audierea mai multor prelegeri cu teme importante și actuale pentru viața Bisericii.
„Pe zi ce trece, vă confruntați în parohia dumneavoastră cu tot mai multe provocări. De aceea, fiecare să se străduiască să fie prezent la prelegerile profesorilor, pregătindu-se pentru examen, dar mai ales având încredințarea că poate învăța lucruri folositoare în misiunea pe care o împărtășiți totdeauna credincioșilor de la parohii. Vă îndemnăm să vă folosiți de aceste zile pe care le veți petrece aici, în București, ca să învățați din experiența fraților slujitori din alte eparhii, dar mai ales de la profesorii care vor ține prelegerile, profesori care au experiență multă, dobândită nu numai în anii de școală, cât mai ales în timpul studiului pe care îl fac permanent. Acești profesori pot oferi răspunsuri, dacă nu la toate, cel puțin la o parte dintre întrebările dumneavoastră. Cu aceste gânduri, vă dorim ca să aveți zile binecuvântate și să vă întoarceți cu folos la parohiile dumneavoastră”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Preoții participanți la cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie vor audia 12 cursuri și seminarii susținute de profesori de la diferite facultăți de teologie din țară și de la Academia Română. Conferențiarii au fost stabiliți de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
Probele de examen vor avea loc în zilele de miercuri, 11 iulie, și joi, 12 iulie, și vor consta în două probe scrise pentru definitivat, respectiv o probă scrisă și o probă orală pentru gradul II. În toată această perioadă, preoții cursanți sunt datori a participa și la programul liturgic, rânduit a fi săvârșit la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar. Astfel, în fiecare dimineață este oficiată Sfânta Liturghie, iar seara Vecernia și Utrenia. Cursurile se desfășoară în Sala „Colloquium” din Palatul Patriarhiei și în Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului național de formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București.
Participanţii la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie au primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, câte un volum, unul pentru definitivat, altul pentru gradul II în preoție, cu prelegerile susținute de conferențiarii de la această sesiune a cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie.