În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Cursuri pentru profesorii de la Seminarul Teologic din Galaţi
Sectorul Cultural-învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos a organizat în perioada 10-11 septembrie un program de cursuri teologice şi metodice pentru profesorii de la Seminarul Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi.
Evenimentul a avut loc în cadrul Aşezământului eparhial "Sfântul Vasile cel Mare" din Galaţi. Seria manifestărilor a început cu Sfânta Liturghie, la care a participat Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în mijlocul soborului slujitor format din profesorii Seminarului Teologic gălăţean. Înalt Preasfinţitul Casian a vizitat apoi sălile de curs, cantina şi biblioteca aşezământului, după care a prezidat lucrările propriu-zise. În cadrul acestora, părintele Costel Bulgaru, directorul Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei", a prezentat activitatea instituţiei în anul şcolar precedent, iar părintele Lucian Petroaia, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul, a abordat tema de reflecţie intitulată "Seminarul Teologic, şcoală a Bisericii, între Arhiepiscopia Dunării de Jos, inspectoratul şcolar şi societatea actuală". Au fost analizate diferite aspecte privind atât prestaţia teologică, slujirea şi ţinuta liturgică a preoţilor din învăţământul seminarial, cât şi familia acestora, ca model pentru tinerii teologi. A doua zi de activităţi l-a avut în centrul atenţiei pe părintele profesor Ninel Ţugui, care a susţinut un referat teologic privind activitatea profesorului de seminar la catedră, relaţia acestuia cu elevii şi slujirea la Sfântul Altar, iar prof. Ana Tunaru a prezentat "Lecţia - între ideal şi realizare. O analiză obiectivă asupra deficienţelor întâlnite în activitatea didactică". O altă problematică luată în discuţie au constituit-o prezenţa şi rolul profesorului laic în învăţământul teologic seminarial, precum şi implicarea acestuia în diferitele activităţi didactice şi extracurriculare. (Pr. G. Molocea)