Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Cuvânt despre familia creştină al IPS Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord
În cadrul cursului de spiritualitate organizat de ASCOR Timişoara şi Mitropolia Banatului, a avut loc joi, 17 noiembrie, conferinţa cu tema "Despre familia creştină", susţinută de IPS Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.
Cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, au fost prezenţi la această întâlnire duhovnicească PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ, pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al eparhiei, precum şi preoţi şi diaconi din Timişoara. Conferinţa a avut loc în sala Aula Magna a Universităţii de Vest, bulevardul Vasile Pârvan nr. 4, cu începere de la ora 19:00. În prima săptămână a Postului Crăciunului, în prezenţa multor credincioşi, IPS Serafim a conferenţiat publicului timişorean despre familia creştină şi despre cum poate aceasta să trăiască în mod autentic: "În această seară am încercat să prezint că în cadrul familiei creştine se trăieşte în modul cel mai autentic dragostea lui Dumnezeu, căci omul creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu trebuie să-L reflecte. În familie, soţul şi soţia formează o unitate de dragoste, din care vor rodi copiii trimişi de Dumnezeu; părinţii sunt datori să primească darul lui Dumnezeu şi să se îngrijească de educaţia lor, după cum precizează şi Preafericitul Părinte Daniel, în scrisoarea pastorală, care se va citi duminica aceasta. Educaţia copilului este extrem de importantă pentru reuşita lui în viaţă". IPS Serafim a folosit în discursul său exemple concludente, dar a atenţionat şi asupra scăderii natalităţii în ţara noastră, precum şi la nivelul întregului continent european, soluţiile refacerii legăturii omului cu Dumnezeu fiind credinţa şi dragostea jertfelnică. "Noi trăim astăzi o criză mare a familiei, la noi în ţară, în Europa şi în toată lumea, iar depăşirea crizei nu se poate realiza decât prin întoarcerea la credinţă, care înseamnă iubirea lui Dumnezeu, manifestată concret în viaţa noastră, prin rugăciune, post, Tainele Bisericii, spovedanie. După căderea în păcat a primilor oameni, iubirea se cere să fie jertfelnică. Pentru că trăim într-o lume a păcatului, iubirea noastră se manifestă prin jertfelnicie, răbdare, înţelepciune, credinţă, în familie în mod special. Viaţa din familie se exprimă în societate, iar o societate este sănătoasă dacă familiile ei sunt sănătoase. Cu atât mai mult familia creştină trebuie să fie expresia maximă a dragostei de Dumnezeu", a precizat IPS Serafim în cuvântul său.