„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
„Cuvântul Sfântului Dimitrie adresat creştinilor este de a nu-şi pierde curajul, cumpătul şi îndrăzneala“
Zeci de biserici parohiale şi mănăstiri şi-au serbat ieri, de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, hramul. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Pângăraţi din judeţul Neamţ, cu prilejul serbării hramului bisericii-monument de la 1432, care se află în incinta acestei aşezări monahale. La finalul slujbei, IPS Teofan a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii şi despre modelul de curaj al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. „Sărbătoarea de astăzi ne spune să nu ne pierdem niciodată nădejdea, pentru că suntem botezaţi în numele Sfintei Treimi, iar cei care luptă împotriva noastră sunt mult mai neputincioşi decât cei care sunt cu Biserica lui Hristos. Cuvântul Sfântului Dimitrie adresat creştinilor astăzi (ieri - n.r.) este acela de a nu-şi pierde curajul, cumpătul şi îndrăzneala. Mucenicii care au îmbrăcat veşmântul binecuvântat de ostaş al Domnului Hristos ne îndeamnă să avem stăruinţă în viaţa noastră, pentru a nu ne lăsa doborâţi de păcate“, a spus Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan.
Sute de credincioşi au participat, tot ieri, la slujba Sfintei Liturghii oficiate de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din cartierul băcăuan Narcisa. Serbarea hramului acestui sfânt lăcaş a început încă de duminică, 25 octombrie 2009, cu slujba Vecerniei şi a continuat ieri cu slujba Sfintei Liturghii săvârşite în sfântul lăcaş ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, care se impune prin dimensiunile sale mari - 55 de metri lungime, 30 de metri lăţime şi 49 de metri înălţime. Hramul acestei biserici, care coincide cu Zilele Cartierului Narcisa din Bacău, a continuat cu slujba de pomenire pentru cei adormiţi, iar aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. (C. CIOFU)