De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cuvântul tânărului: Dragostea este un punct de foc în noi, nemuritor şi infinit
Tinerii de astăzi sunt mai precoce decât cei din generaţiile trecute, asta e sigur. Ei trăiesc în viteză, cu pasiune, cu nerăbdarea în a le încerca pe toate şi uită adesea să vibreze la bucuriile zilei: un zâmbet, o strângere de mână, o portocală dăruită din inimă, un pachet pregătit cu grijă dimineaţa.
Mulţi adolescenţi vor să trăiască iubiri precum cele prezentate la televizor, pline de strălucire, de "originalitate", de "libertate". Idolii din filme promovează sexualitatea, libertinajul şi alte "valori" ale lumii moderne, acestea având un impact deosebit de puternic asupra tinerilor, care îi iau drept model de viaţă. Sunt totuşi şi tineri ce stau în loc şi încearcă să atragă atenţia asupra lucrurilor cu adevărat importante. Dar aceştia sunt prea puţini din păcate. Dragostea e ca o scânteie divină, ca şi sufletul, şi tot astfel este şi nepieritoare. Este un punct de foc în noi, nemuritor şi infinit, pe care nimic nu-l poate mărgini sau atinge. Dacă iubeşti cu adevărat, nu trebuie neapărat să întreţii relaţii intime cu acea persoană, nu asta înseamnă o mai bună cunoaştere. Sunt de accord cu maturii care se exprimă nemulţumitor în privinţa tinerilor care vor să îşi înceapă viaţa sexuală foarte devreme, ştiind că aceştia nu pot încă să îşi asume şi responsabilităţi: o fată poate rămâne însărcinată şi, în faţa unei astfel de "drame", să-şi abandoneze copilul sau se poate ca unul dintre parteneri să aibă o boală cu transmitere sexuală.. Ce rămâne după plăcere? Dezamăgire amară şi lacrimi de sânge... Eu văd relaţiile intime ca pe nişte jocuri: poţi câştiga, dar poţi şi pierde. În concluzie, este foarte important să cunoşti persoana cu care vrei să îţi începi viaţa sexuală şi să ştii dacă este sănătoasă sau bolnavă şi, în cel din urmă caz, să fii capabil să conştientizezi că poţi face un astfel de sacrificiu, dar cel mai bine şi moral este să faci acest lucru după căsătorie. (*Ana Maria Bucă, clasa a IX-a D, Grupul Şcolar Economic de Turism Iaşi. Eseu clasat pe locul I în cadrul unui concurs desfăşurat în decembrie 2010 prin programul "Bucuria de a fi tânăr" - proiectul "Dreptul la viaţă")