În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Cuvinte de omagiere pentru blândul mitropolit
Clerici şi credincioşi au trecut pe la Catedrala Mitropolitană din Timişoara pentru a-şi lua rămas-bun de la cel care le-a fost mitropolit peste cinci decenii. Mai multe mesaje de condoleanţe din partea instituţiilor publice au sosit la Centrul eparhial, prin toate exprimându-se alese gânduri de apreciere pentru un mitropolit blând şi iubit. Redăm în continuare fragmente din acestea.
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului: „Născut în cetatea Caransebeşului şi format în duhul de rugăciune al Banatului de Munte, vrednicul Întâistătător al Bisericii lui Hristos a fost un model de slujire liturgică şi teologică pentru mulţi clerici, ierarhi şi preoţi. În Episcopia Caransebeşului a fost întotdeauna considerat un adevărat părinte şi arhipăstor, înveşnicindu-şi numele prin bisericile pe care le-a târnosit vreme de 32 de ani (1962-1994) - cât a fost răspunzător de destinele spirituale ale preoţilor şi credincioşilor de aici-, prin harul sfânt al hirotoniei transmis păstorilor din comunităţile bănăţene, dar mai ales prin actul de reparaţie istorică ce s-a făcut în Biserica Ortodoxă Română prin reîntemeierea scaunului episcopal al Caransebeşului, în anul 1994. Părintele nostru Nicolae a fost şi va rămâne în memoria noastră un îndrumător sufletesc, un mitropolit cărturar şi un luptător pentru credinţa în Dumnezeu“.
Episcopia Romano-Catolică Timişoara: „Vestea aceasta ne-a întristat şi ne-a adus încă o dată aminte, cu prisosinţă, de faptul că suntem trecători pe acest pământ, fie că suntem simpli credincioşi creştini, fie ierarhi sau înainte-stătători, puşi în slujirea lui Dumnezeu, a Bisericii şi a aproapelui.
În spirit de iubire fraternă, dar şi de tristeţe, clopotele Domului «Sf. Gheorghe», catedrala noastră, au vestit şi ele lumii plecarea în veşnicie a mult iubitului nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. La fel, şi în ziua înmormântării, ele vor plânge din nou, alături de toate clopotele Timişoarei, tristul moment. În clipele despărţirii vremelnice, permiteţi-mi să Vă transmit cele mai sincere gânduri de condoleanţe, asigurându-Vă de rugăciunile noastre ridicate către Tronul Creatorului, Tatălui nostru ceresc, pentru sufletul Ierarhului Nicolae, fiu al Banatului care, ca un venerabil luptător pentru cauza ecumenică şi pentru tradiţia bunei înţelegeri interconfesionale şi interetnice bănăţene, ne-a fost mereu alături şi nouă, credincioşilor şi ierarhilor romano-catolici din Banat, atât în vremuri de restrişte, cât şi în vremuri de pace.“
Instituţia Prefectului judeţului Timiş: „Păstor spiritual al comunităţii religioase din Banat, Înaltpreasfinţia Sa a militat neîntrerupt pentru a păstra neatinsă flacăra credinţei, aflată la baza edificiului societăţii noastre multietnice. Ani îndelungaţi s-a dedicat cultivării relaţiilor ecumenice, printr-o prodigioasă activitate arhierească şi o prestigioasă operă culturală. A promovat iubirea şi toleranţa între oameni, cultivând astfel de relaţii interumane încât, înlăturând discriminările de orice fel, a reuşit să clădească o convieţuire armonioasă între reprezentanţii tuturor cultelor şi confesiunilor religioase din Banat. Înaltpreasfinţia Sa va rămâne în sufletele credincioşilor ca un izvor de alinare, de înţelepciune şi lumină.“
Comunitatea Evreilor din Timişoara: „A fost un prieten excepţional, o inimă caldă şi apropiată, care a pus, în compania regretatului Prim-Rabin, Ernest Neumann, piatra de temelie a prieteniei interconfesionale din acest oraş. Îi vom păstra mereu amintirea privirii pline de înţelepciune, cuvintelor purtătoare de mesaje universale, faptelor aflate în beneficiul celor în nevoie de sprijin şi alinare“.
Brigada 18 Infanterie „Banat“: „Vestea mutării la Domnul a Arhipăstorului nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit dr. Nicolae Corneanu, ne-a umplut sufletele de tristeţe, întrucât ne despărţim vremelnic de o mare personalitate a spiritualităţii şi culturii noastre ortodoxe, de cel care mai bine de jumătate de secol, cu cinste, cu simţ de responsabilitate şi cu dragoste faţă de cei încredinţaţi spre păstorire, a vegheat la mântuirea credincioşilor bănăţeni. Personal (n.r., colonel Cristian Dinulică), în numele militarilor Brigăzii 18 Infanterie «Banat» din Timişoara, adresez sincere condoleanţe tuturor celor care i-au fost apropiaţi Înaltpreasfinţiei Sa-le.“
Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie: „Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara îşi exprimă profundul regret pentru trecerea în lumea celor drepţi a Înaltpreasfinţiei Sale dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, personalitate care, de aproape o jumătate de veac, a vegheat cu înţelepciune şi răbdare asupra sufletelor credincioşilor bănăţeni. Viziunea sa a făcut posibilă înfiinţarea şi dezvoltarea şcolii teologice timişorene, un pol important de educaţie şi cultură spirituală în mijlocul lumii academice din vestul ţării“.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş: „Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae a fost, de-a lungul vieţii, o personalitate aparte a Culturii şi Ortodoxiei naţionale, pioşenia şi credinţa sa făcându-l să devină un model pentru noi toţi. Mai mult, a fost apropiat de cei aflaţi în nevoie şi suferinţă, de la copiii fără familie până la bătrânii din centrele rezidenţiale, având o vorbă bună pentru fiecare şi pomenindu-i pe toţi în rugăciunile sale către Domnul.“
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat“ al judeţului Timiş: „Cu profundă tristeţe, colectivul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Banat» al judeţului Timiş aduce un pios omagiu celui care a fost Înaltpreasfinţitul Nicolae Corneanu, Mitropolit al Banatului, om de aleasă omenie şi probitate morală, a cărui dispariţie va lăsa un gol în comunitatea creştină bănăţeană, dar şi în societatea civilă românească.“