La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Cuviosul Alexie, omul lui Dumnezeu, cinstit la biserica sa din București
Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu, a fost cinstit cu multă evlavie miercuri, 17 martie, de credincioşii adunaţi în singura biserică din Capitală ce îl are ocrotitor. În mijlocul comunității a poposit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a sfinţit două racle ce adăpostesc fragmente din moaștele Sfântului Cuvios Alexie şi ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti.
În ziua hramului, de dimineață, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârşit, înconjurat de un sobor de clerici, Liturghia Darurilor înainte sfinţite, o slujbă specifică Postului Mare, oficiată în zilele de rând ale acestuia. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a evidenţiat importanţa supranumelui primit de Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu, arătând felul în care numeroşi alţi sfinţi au primit diverse numiri pentru recunoaşterea meritelor şi a eforturilor deosebite ale acestora.
Ierarhul a evocat ulterior momentele importante ale vieţii şi nevoinţei sale, arătând faptul că tânărul Alexie, deşi provenea dintr-o bogată familie de patricieni romani, a ales să renunţe la confortul şi onorurile pământeşti în căutarea vieţii veşnice. Astfel, evlaviosul Alexie a împlinit dorinţa părinţilor săi de a se căsători, fugind însă în noaptea nunţii, pe ascuns, şi călătorind pe o corabie până în Mesopotamia, la Edessa. Acolo, după ce a împărţit săracilor toate bogăţiile pe care le adusese, şi-a început nevoinţa, trăind ca un cerşetor timp de 17 ani şi stabilindu-se în apropierea unei biserici închinate Născătoarei de Dumnezeu. Descoperirea vieţii sale deosebite de către locuitorii cetăţii l-a determinat să plece din acel loc, ajungând într-un final la Roma, acolo unde s-a nevoit vreme de alţi 17 ani în apropierea reşedinţei părinţilor săi, care l-au ajutat ca pe mulţi alţi săraci, fără să îl mai recunoască. Abia după trecerea sa la Domnul din anul 411, în urma descoperirii unei însemnări a vieţii sale, adevărul a fost revelat, părinţii săi înţelegând cine a fost cel care s-a nevoit aproape două decenii în vecinătatea lor.
Preasfinţia Sa a vorbit în continuare despre necesitatea însuşirii vieţii Sfântului Alexie drept model pentru fiecare dintre noi: „În timp ce noi preferăm tot felul de bunătăţi, există persoane care doresc să se lepede de acestea. Este o rânduială a lui Dumnezeu şi de aceea sfinţii sunt cu adevărat oameni şi prieteni ai Săi. De asemenea, dacă privim cu atenţie, observăm similitudini între viaţa Cuviosului Alexie şi cea a Sfintei Parascheva: şi ea provenea dintr-o familie cu posibilităţi, dar a renunţat la toate şi a plecat departe, însă la sfârşitul vieţii, la porunca îngerului, s-a întors şi şi-a dat sufletul lui Dumnezeu în patria ei, murind nu departe de locul în care s-a născut”.
Ierarhul a vorbit şi despre autorul icoanei sfântului prezentă în lăcaşul de închinare: „În această biserică se află o icoană a Sfântului Alexie, pictată de un iscusit pictor pe care părintele Cleopa Ilie, marele duhovnic, l-a cunoscut în urmă cu şase decenii. Acesta, pe numele său Ioan Protcenco, a fost un nevoitor, rugându-se neîncetat şi postind în timp ce picta. De aceea, legătura sa cu viaţa Sfântului Alexie este semnificativă. Cu câteva zile înainte de moarte, a fost tuns în monahism de părintele Cleopa, primind numele Irineu”. În încheiere, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a adresat câteva îndemnuri credincioşilor: „Să ne rugăm cu stăruinţă Sfântului Alexie să ne dăruiască puterea de a ne înstrăina de lucrurile deşarte ale acestei lumi, înţelegând că prietenia şi legătura cu Dumnezeu sunt mai preţioase decât orice avuţie”.
În continuare, ierarhul a săvârşit, împreună cu părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă, o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi slujitorii sfântului lăcaş. În urma acesteia a fost săvârşită şi slujba de sfinţire a celor două racle, realizate prin strădania celor doi preoţi slujitori ai bisericii Parohiei „Sfântul Alexie” şi a întregii comunităţi.
Părintele paroh George Alin Iancu a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru binecuvântarea şi prezenţa în mijlocul credincioşilor în această importantă zi, dar şi părintelui arhimandrit Nectarie Șofelea, prin mijlocirea căruia fragmentul din sfintele moaşte ale Sfântului Alexie a putut fi adus, prin bunăvoinţa unui ierarh grec, în lăcaşul de cult bucureştean.