Sectorul social-filantropic şi misionar şi Fundaţia "Bucuria Ajutorului", din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, au organizat vineri, 9 decembrie, două acţiuni sociale la sediul instituţiei sociale. Au beneficiat de daruri 27 de copii cu sindrom Down şi 37 de copii cu dizabilităţi multiple.
Acţiunea socială a fost precedată de un scurt moment artistic, susţinut de cei 27 de copii cu sindrom Down, care au dansat şi interpretat poezii şi colinde tradiţionale. Mişcarea, precum şi alte activităţi manuale înseamnă foarte mult pentru dezvoltarea personalităţii lor. "Aceşti copii sunt foarte dornici să înveţe şi nu se plâng de nimic. Dansul le dezvoltă mobilitatea, precum şi interacţiunea socială cu ceilalţi. Au reuşit să-şi construiască o lume a lor, în care ei trăiesc foarte frumos. Pentru mine, fiecare întâlnire cu ei reprezintă o permanentă lecţie de viaţă, pentru că ei se bucură în fiecare moment pentru ceea ce li se întâmplă, pentru lucrurile pe care le facem împreună. Oricine cunoaşte un copil sau un tânăr cu sindrom Down ştie că sunt foarte afectuoşi, plini de vitalitate şi în permanenţă manifestă o bucurie atunci când dansează, când suntem împreună", a spus Eugenia Iordache, profesoară de dans.
Beneficiarii acţiunii sociale au fost 27 de copii cu sindrom Down şi 37 de copii cu dizabilităţi multiple. Darurile au constat în dulciuri, fructe şi kituri educaţionale. "Copiii se află în evidenţa Centrului de informare şi consiliere al Sectorului social-filantropic şi de misiune. Evenimentele au fost organizate sub egida Fundaţiei "Bucuria Ajutorului" şi a Sectorului social-filantropic şi de misiune al Arhiepiscopiei Bucureştilor", a precizat Elena Costeleanu, asistent social în cadrul Sectorului social-filantropic şi de misiune al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În România există foarte puţini specialişti în sindromul Down. Este dureros faptul că mulţi dintre asistenţii sociali, psihologi, specialişti la nivel universitar fug de aceste probleme, desfăşurându-şi activitatea mai mult într-un birou, unde să se ocupe de probleme mai mici. La nivelul Capitalei, în anul 2003, 14 părinţi cu copii cu sindrom Down au înfiinţat Asociaţia "Sindrom Down" Bucureşti. "De-a lungul timpului, numărul membrilor asociaţiei s-a înmulţit pentru că foarte mulţi părinţi cu copii cu sindrom Down au dorit să-şi încadreze copiii într-un mediu asemănător lor, în care ei să se simtă bine. În prezent, suntem 45 de membri şi ne ocupăm de cei care au ieşit din sistemul public de învăţământ şi care nu au altă alternativă de socializare, de afirmare, de a se simţi utili", a arătat Ruxandra Papiniu, membru în consiliul director al Asociaţiei "Sindrom Down" Bucureşti.