Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
De la polul şomajului, la criza forţei de muncă
Municipiul Orăştie se confruntă cu o criză a muncitorilor calificaţi, după ce, în urmă cu şapte ani, ocupa primul loc în judeţul Hunedoara în ceea ce priveşte rata şomajului. „Peste 20% din totalul forţei de muncă active din oraş a plecat să lucreze în străinătate. Cei mai mulţi localnici se află în Spania şi Italia. Numai în oraşul spaniol Logrono sunt înregistrate oficial o mie de persoane din Orăştie“, a declarat primarul municipiului, Iosif Blaga.
Potrivit datelor prezentate de administraţia publică locală, criza forţei de muncă se regăseşte în domeniul industriei uşoare şi, în special, în domeniul pielăriei, ramură economică foarte bine dezvoltată în oraş înainte de 1989. Din cauza deficitului de personal calificat, primarul susţine că o firmă care avea ca obiect producţia de elemente de tapiserie pentru autovehicule a fost nevoită să se mute în alt oraş, pentru că nu a reuşit să identifice forţa de muncă necesară. „Din totalul celor 1.600 de angajaţi care lucrează acum la o întreprindere cu capital străin, profilată pe cablaje auto, doar 300 au domiciliul în Orăştie. Diferenţa de personal a fost asigurată din localităţile învecinate“, a adăugat primarul. În prezent, în oraşul hunedorean funcţionează peste o mie de firme, iar rata şomajului este de 7,5%. Reprezentanţii Primăriei spun că majoritatea şomerilor sunt persoane neindemnizate, care au preferat să plece să lucreze în străinătate.