De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
De la unitate militară la aşezământ social
Fundaţia „Sfântul Sava de la Buzău“ va iniţia un proiect intitulat „Savaliada“ prin care o unitate militară va fi transformată într-un aşezământ social pentru copii şi bătrâni. Transformarea fostei unităţi militare de rachete antiaeriene din comuna Baba Ana, judeţul Buzău, în prima „Savaliadă“ din România, aşezământ inspirat de vasiliadele Sfântului Vasile cel Mare, va fi pusă sub ocrotirea Sfântului Sava de la Buzău de către fundaţia care îi poartă numele.
Centrul social, care se va dezvolta pe suprafaţa de 10 hectare a fostei unităţi militare, va oferi posibilitatea mai multor categorii de persoane defavorizate să lucreze, să socializeze şi să beneficieze de servicii medicale, programe educaţionale, activităţi sportive şi culturale, consiliere socială şi religioasă, informează www.sfsavabz.ro. Mame cu copii, vârstnici fără locuinţă şi/sau abandonaţi de familii, orfani, tineri ieşiţi din sistemele de plasament, toţi vor putea să descopere ce înseamnă o viaţă firească, în demnitate şi comuniune cu semenii. În „Savaliadă“ se va găsi câte un loc pentru oamenii aflaţi în diferite nevoi. Acestora nu li se rezervă un statut implacabil de „asistat“, ci fiecare va fi cooptat în activităţi zilnice şi preţuit pentru orice va putea să ofere celor din jur. Acest tip de acţiune socială a fost testat cu succes de preşedintele fundaţiei, pr. prof. dr. Mihail Milea, prin organizarea unor aşezăminte, deschise de-a lungul ultimelor două decenii: trei centre pentru vârstnici la Câmpeni, Pietroasele şi Năieni (judeţul Buzău), o cantină socială, un centru „after school“, un centru de urgenţă pentru victimele violenţelor din familie, o şcoală de arte şi meserii (în municipiul Buzău) şi două tabere pentru copii fără posibilităţi materiale (la Bisoca, tot în judeţul Buzău, dar şi la Maliuc, în Delta Dunării).
Primii paşi către edificarea „Savaliadei“ au fost făcuţi deja. Câteva încăperi au fost reabilitate şi sunt locuibile, cel puţin pentru voluntarii care vor lucra. Pentru ducerea la îndeplinire a proiectului, Fundaţia „Sfântul Sava de la Buzău“, care este o mare „familie de voluntari“ de toate vârstele, primeşte cu drag pe oricine doreşte să ofere o mână de ajutor. Paula Seling este unul dintre voluntari, şi pentru a lansa campania umanitară „Unitate între generaţii“, proiect ce îşi propune ridicarea Centrului social „Savaliada“, a concertat ieri, 12 iunie, la Teatrul Odeon. În afara recitalului Paulei Seling, în cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezentată activitatea de peste două decenii a Fundaţiei „Sfântul Sava de la Buzău“ şi, de asemenea, au existat scurte momente artistice susţinute de cei aflaţi în îngrijirea fundaţiei.
Fundaţia „Sfântul Sava de la Buzău“ este o organizaţie nonprofit, care de peste 20 de ani oferă sprijin oamenilor nevoiaşi din trei judeţe: Buzău, Prahova, Tulcea, precum şi celor din Republica Moldova. Activitatea acesteia este derulată, în special, de voluntari. Cu un număr anual de peste 2.000 de beneficiari, Fundaţia „Sfântul Sava de la Buzău“ oferă servicii acreditate şi sprijin copiilor din familii defavorizate, femeilor victime ale violenţei domestice, tinerilor proveniţi din orfelinate, bătrânilor singuri sau abandonaţi de familie etc. Fondatorul şi preşedintele fundaţiei este pr. prof. dr. Mihail Milea, preot paroh la Catedrala „Sfântul Sava“ de la Buzău.