Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
De şase zile în Ţara Sfântă
Cei 450 de pelerini, preoţi şi credincioşi, care participă la pelerinajul din Israel au ajuns ieri-dimineaţă la Hozeva şi s-au închinat la moaştele Sfântului Ioan Iacob Românul. Azi-noapte, pelerinii români au participat la slujba Sfintei Liturghii în Biserica Sfintei Învieri.
Pelerinii din Moldova au ajuns ieri în oraşul Ierihon din Ţara Sfântă, unde, împreună cu Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-au rugat la moaştele Sfântului Cuvios Ioan Iacob Hozevitul. "Am rostit Acatistul Sfântului Ioan Iacob şi ne-am rugat împreună la căpătâiul lui pentru cei rămaşi acasă. În prezent (n.r. ieri, ora 11:30) ne aflăm pe Muntele Ispitirii la Mănăstirea Karantania şi vedem Valea Ierihonului pe care odinioară diavolul a arătat-o ca ispitire Mântuitorului Hristos. Cuvintele sunt sărace pentru a exprima bucuria care se vede pe chipurile credincioşilor. La moaştele Sfântului Ioan Iacob, am văzut lacrimi în ochii pelerinilor, am văzut zâmbetul bucuriei smerite pe chipurile lor. Acest lucru nu poate decât să ne bucure", a relatat pentru Radio TRINITAS pr. Andrei Zlăvog, directorul Centrului de Pelerinaj "Sfânta Parascheva" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Sfânta Liturghie în Biserica Sfintei Învieri Delegaţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a fost primită ieri după-amiază de Preafericitul Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi al întregii Palestine. Întâlnirea a marcat sosirea grupului de pelerini de la Iaşi. "Am cerut binecuvântare ca în noaptea de 1 spre 2 noiembrie să putem fi cu toţii într-o suflare de rugăciune la Sfântul Mormânt. Aici s-a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Sfintei Învieri de către Părintele Mitropolit Teofan. Consider că impresiile pelerinilor atunci când ne vom întoarce acasă vor fi cele mai grăitoare. Zilele trecute am fost împreună pe drumul Crucii, am văzut Grădina Ghetsimani, Biserica Înălţării de pe Muntele Măslinilor, am fost la Betleem, dar şi în alte locuri sfinte. În cea de-a doua parte a pelerinajului vom ajunge în nordul Ţării Sfinte, la Marea Galileei, loc în care Mântuitorul Hristos a săvârşit cele mai multe dintre minunile sale", a adăugat pr. Andrei Zlăvog. Pelerinajul în Ţara Sfântă, "Dor de pustie, dor de cer", este organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în perioada 28 octombrie-4 noiembrie 2010 şi marchează împlinirea a 50 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ. Cei 450 de credincioşi şi preoţi, majoritatea din Moldova, sunt însoţiţi de Înalt Preasfinţitul Teofan.