Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Debutul Festivalului „Suflet Transilvan“
Cetatea Braşovului a fost în sărbătoare preţ de două zile, timp în care tinerii talentaţi în arta muzicală au avut posibilitatea să-şi demonstreze calităţile prin participarea la prima ediţie a Festivalului-concurs "Suflet Transilvan". Peste 200 de copii au participat iar premiile au constat în instrumente muzicale, icoane şi multe alte daruri.
Evenimentul cultural-artistic a fost organizat prin parteneriatul dintre Asociaţia social-culturală "Suflet Transilvan" cu Protopopiatul Braşov. Festivalul s-a desfăşurat la Centrul cultural "Reduta" din Braşov şi a continuat seria celor şase ediţii ale concertelor intitulate "Colind de suflet românesc", susţinute în Parohia Teliu-Vale din Protopopiatul Săcele, judeţul Braşov. Ca şi la celelalte evenimente, organizatorul principal a fost pr. Costin Butnar de la Parohia Teliu-Vale, locul unde tinerii sunt de mai mult timp în atenţia parohiei şi beneficiază de cursuri de muzică, tabere de sculptură, de pictură şi de multe alte activităţi. Alături de părintele Butnar, la organizarea festivalului au fost Alexandru Gecse şi protopopul de Braşov, părintele Gheorghe Dănuţ Benga. De această dată, în atenţia organizatorilor s-au aflat tinerii din Braşov, dar şi din împrejurimi, astfel că 200 de elevi au participat la cele trei secţiuni: colindă folk, colindă corală şi colindă tradiţională. "A fost un eveniment de răsunet pentru Braşov, toţi cei prezenţi fiind foarte impresionaţi. Am dorit să arătăm că Biserica se implică în atragerea tinerilor şi în afara zidurilor ei, că acest festival este un bun început şi că se pot face evenimente frumoase prin Biserică. Am văzut mulţi oameni luminaţi la faţă privind pe scenă atâţia tineri iubitori de colinda noastră sfântă", ne-a spus pr. Costin Butnar. Grupuri din şcoli, licee şi parohii Scopul festivalului a fost apropierea de Biserică şi implicit de valorile creştin-ortodoxe a tinerilor din şcolile braşovene, dar prezenţa numeroasă a publicului a demonstrat că mesajul acestui eveniment a ajuns în sufletele tuturor credincioşilor braşoveni. Pe scenă au fost prezenţi reprezentanţii mai multor şcoli generale şi licee braşovene, precum şi grupuri de tineri din zonă, reprezentând ASCOR Braşov, Cetăţuia din Teliu, Parohia Carpaţi-Braşov, Parohia "Sfântul Nicolae" din Râşnov şi mulţi alţii. În afara concursului au urcat pe scenă membrii Minisatului "Sfântul Andrei" din Braşov şi Corul Ortodoxia al preoţilor din Braşov. Juriul, format din prof. Maria Goşman, prof. Constantin Catrina şi prof. Ioan Pumnea, a avut o misiune dificilă, pentru că toţi colindătorii au reuşit să-i mângâie cu glasurile şi cu dăruirea lor pe cei prezenţi. Premiul I a fost câştigat de Grupul "Floare de colţ" din Zărneşti, condus de prof. Florenţa Dobrescu. Câştigătorii au primit un pian electronic, o chitară, un stativ de partituri şi o tamburină, împreună cu alte daruri, iar la final, cu toţii au luat parte la o agapă oferită de organizatori.