La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Decoraţia "Sfântul Petru Movilă" instituită de Sinodul Bisericii din Ucraina
Vineri 26 februarie 2010, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod (permanent) al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, la propunerea Preafericitului Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, a fost aprobată instituirea decoraţiei „Sfântul Petru Movilă”, informează patriarchia.ru. Sinodul a binecuvântat atât instituirea decoraţiei, cât şi schiţa acesteia.
Sfântul Ierarh Petru Movilă, prin activitatea sa deosebită în timpurile dificile pentru Ortodoxia din Ucraina şi Belarus de la jumătatea sec. XVII, a contribuit mult la păstrarea credinţei şi iluminarea culturală a ucrainenilor. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă din Ucraina în 1996, ca sfânt cu pomenire locală. Pe 8 decembrie 2005, în Biserica Ortodoxă Rusă a fost stabilită cinstirea generală a Sfântului Petru. (Traducere realizată de Sectorul Relaţii Bisericeşti şi Interreligioase al Patriarhiei Române)