În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Dedicată familiei creştine
Cu binecuvântarea şi sprijinul Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Casian, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin preoţii slujitori, precum şi prin bunii şi milostivii credincioşi, a venit întotdeauna în sprijinul credincioşilor, prin programele liturgice, cultural-educaţionale, social-filantropice şi pastoral-misionare. Aceste activităţi se intensifică în special în această perioadă dificilă prin care trec credincioşii noştri din cauza crizei economice, în special prin ajutorarea semenilor noştri, a familiilor de vârstnici cu pensii mici, cele cu mulţi copii, precum şi a bolnavilor săraci.
În acest context, pe lângă activităţile specifice, Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Brăila îngrijeşte de Grădiniţa parohială "Familia", întreaga activitate desfăşurându-se în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila şi Primăria Brăila. Grădiniţa "Familia" a luat fiinţă la 1 octombrie 2001 şi este singura grădiniţă din zonă care acceptă copii cu probleme speciale. Pe lângă programul normal, grădiniţa are 20 de locuri pentru program de lucru prelungit. Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Grădiniţa "Familia" a fost ridicată de preotul Ştefan Copae de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului", aceasta fiind destinată iniţial pentru înfiinţarea unui azil de bătrâni. La propunerea chiriarhului Dunării de Jos, s-a constatat că este mai potrivit ca aici să se formeze caracterele şi personalităţile micilor enoriaşi ai parohiei şi nu numai. Dintre cei 48 de copii de care îngrijeşte grădiniţa, cinci dintre ei sunt cu deficienţe locomotorii, iar doi dintre ei cu autism. Pentru aceşti copii cu diferite probleme de sănătate a fost angajat un pedagog psiholog de specialitate, sprijinit atât de celelalte cadre didactice, cât şi de părinţi, în procesul de formare a celor mici. De asemenea, grădiniţa se ocupă şi de formarea şi educaţia copiilor ce provin din familii defavorizate şi dezorganizate, precum şi de copii ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate, cei mici rămânând în grija bunicilor sau a altor rude. Toate aceste activităţi sunt coordonate de pc. pr. Cătălin Hurmuzachi, care aduce copiii la biserică şi îi împărtăşeşte în fiecare vineri şi duminică la Sfânta Liturghie. Învăţaţi să iubească Biserica şi pe Dumnezeu, copiii aşteaptă cu nerăbdare zilele în care se pot împărtăşi, iar duminica, ei sunt cei care îi aduc pe părinţii lor la biserică. Ca activităţi specifice, copiii participă la toate programele organizate cu ocazia praznicelor Învierii şi Naşterii Domnului, la Ziua copilului (1 iunie), la Ziua mamei creştine (25 martie), la Ziua mamei (8 martie), la Ziua familiei (15 mai) etc. (Diac. Marian Pătraşcu)