În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Definitivatul şi gradul II, în plină desfăşurare
Examenul de definitivat în învăţământ şi pentru obţinerea gradului didactic II se desfăşoară în aceste zile la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti. La sesiunea din acest an participă 128 de candidaţi pentru examenul de definitivat şi 82 de candidaţi pentru gradul didactic II.
Examenul de definitivat se desfăşoară în perioada 20-25 august, iar examenul pentru obţinerea gradului didactic II se va desfăşura în perioada 27-31 august. Examenul pentru definitivat, ca şi cel pentru obţinerea gradului didactic II, constă în două probe. O probă scrisă la specialitate şi o probă scrisă şi orală la pedagogie. Pentru obţinerea definitivatului sau a gradului didactic II, media notelor celor două probe trebuie să depăşească calificativul 7,00. "Genul acesta de examen face parte din acea formă de perfecţionare continuă a cadrelor didactice, iar disciplina religie se înscrie întru totul în această formă de perfecţionare continuă a cadrelor didactice. Sunt două examene propriu-zise pentru două forme, şi anume, gradul didactic definitivat în învăţământ şi gradul didactic II în învăţământ. Obţinerea definitivatului are statut obligatoriu pentru toate cadrele didactice, care predau în învăţământ, indiferent de forma de predare, nivelul de vârstă sau disciplina, pe care aceştia o predau", ne-a declarat părintele Gheorghe Dogaru, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Examenul de definitivat se adresează profesorilor titulari, care sunt obligaţi să obţină definitivatul în primii trei ani de la obţinerea titularizării, şi tuturor profesorilor suplinitori. "În cazul în care profesorii titulari nu obţin în primii trei ani definitivatul se consideră an pierdut şi după trei zile se pierde titularizarea. Profesorii suplinitori sunt obligaţi ca în al doilea an de predare să se înscrie la examenul de definitivat în învăţământ. După obţinerea definitivatului se trece la o nouă treaptă de salarizare, iar în cazul unui partaj făcut în urma unui examen între suplinitori, se beneficiază de statutul de profesor care a obţinut gradul de definitivat în învăţământ". Inspecţii speciale înaintea examenelor Examenul de definitivat, în noua lege a învăţământului care va apărea, va avea o pondere şi o importanţă deosebită în învăţământ. Se va obţine în alt mod decât se obţine acum, printr-un examen şi printr-o inspecţie la clasă. "Gradul didactic II nu este obligatoriu, însă constatăm că, cel puţin la disciplina religie, toţi candidaţii, după obţinerea definitivatului, la patru ani, se înscriu la examenul pentru obţinerea gradului II, care, de asemenea, le conferă avantajul trecerii la o nouă treaptă de salarizare şi departajarea în cazul unui concurs. Cele două examene sunt precedate în timpul anului şcolar de o serie de inspecţii speciale şi curente", ne-a mai spus părintele inspector Gheorghe Dogaru.