Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Delegația Bisericii noastre, la Sfântul și Marele Sinod
Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române, care participă în această perioadă la Sfântul şi Marele Sinod, a ajuns ieri, 16 iunie, în insula Creta, Grecia. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi membrii delegaţiei au fost întâmpinaţi cu onoruri militare pe Aeroportul Internaţional „Ioannis Daskalogiannis” din Chania, Creta.
Membrii delegației Patriarhiei Române au fost întâmpinați de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Cretei, Înaltpreasfinţitul Părinte Amfilohie, Mitropolit de Kissamos şi Selinon, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Damaschin, Mitropolit de Kydonia şi Apokoronos. Patriarhul României a adresat un cuvânt în care și-a exprimat bucuria de a ajunge în Creta, subliniind faptul că participarea delegației Bisericii noastre are ca scop aducerea unei contribuții pentru unitatea Bisericii Ortodoxe universale. „Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi și pe toți cei prezenți aici. Suntem bucuroși că am ajuns în Creta şi sperăm ca lucrarea noastră de aici să fie una binecuvântată pentru unitatea Bisericii şi prietenia între popoarele care sunt aici. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a subliniat Preafericirea Sa.
Astăzi se desfăşoară lucrările Sinaxei Întâistătătorilor pentru revizuirea proiectului de Mesaj al Sfântului şi Marelui Sinod, iar lucrările sinodului vor începe în data de 20 iunie 2016.
Ieri, înainte de a pleca din România, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ierarhii, clericii și mirenii, membri ai delegației, au participat la un moment de rugăciune în Paraclisul „Sfântul Gheorghe” din Reședința Patriarhală din Capitală. Membrii delegației s-au rugat pentru călătorie bună și ferită de primejdii până în Creta, dar și pentru binecuvântarea și ocrotirea lui Dumnezeu la lucrările Sfântului și Marelui Sinod. Rânduiala specială prilejuită de plecarea delegației române a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al
Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a subliniat în cuvântul său că Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe este un eveniment deosebit de important pentru întărirea misiunii ortodoxe în lume. „Sfântul și Marele Sinod Ortodox care se ține în Creta este un sinod pastoral-misionar care nu va formula dogme noi, canoane noi și nu va modifica texte liturgice, însă va afirma în comun credința ortodoxă într-o lume secularizată, într-o lume frământată. Vom mărturisi împreună importanța credinței adevărate, și în același timp vrem să arătăm că dreapta credință este temelia mântuirii noastre. Așa cum se spunea cândva într-o carte de-a noastră bisericească, la întrebarea «Ce-ți dă ție dreapta credință?», răspunsul era: «viața veșnică». Noi păstrăm dreapta credință, o mărturisim și o transmitem, pentru că dreapta credință înseamnă dreapta legătură, vie, a noastră cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, cu Maica Domnului și cu toți sfinții Bisericii, începând din această viață și continuând în veșnicie”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a mai spus că Sinodul va exprima din punct de vedere teologic și misionar valoarea unor componente ale vieții Bisericii, cum este postul. „De asemenea, este scoasă în evidență importanța postului ca susținător al rugăciunii, precum și importanța familiei creștine care astăzi este expusă multor provocări. Trebuie să arătăm că familia tradițională este binecuvântarea lui Dumnezeu pentru întreaga umanitate. Este necesar să mărturisim împreună importanța lucrării misionare a Bisericii mai ales într-o vreme când foarte mulți ortodocși au plecat din țările lor de baștină în alte țări, și au constituit ceea ce numim astăzi diaspora ortodoxă. În această prezență a diasporei ortodoxe trebuie să vedem o șansă de a mărturisi dreapta credință, valorile eterne ale Ortodoxiei și de a lucra împreună pentru a contribui la luminarea sufletelor și la mântuirea oamenilor”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul României a vorbit și despre Bisericile Ortodoxe surori care nu participă la Sfântul și Marele Sinod Ortodox. „Noi regretăm faptul că nu toate Bisericile Ortodoxe surori vor fi prezente în Creta, dar vom încerca să lucrăm ca și când ele sunt prezente, deoarece și-au exprimat punctele de vedere, au făcut propuneri de îmbunătățire a textelor existente. Aceste propuneri vor fi luate în seamă, astfel încât hotărârile Sfântului și Marelui Sinod Ortodox să fie ușor acceptate și de Bisericile Ortodoxe surori care nu sunt prezente în Creta. Avem în memorie nevoia de comuniune. Nu lucrăm într-o formă de uitare a celor care sunt absenți fizic, ci într-o comuniune spirituală, pentru că sinodalitatea, comuniunea de gândire și de făptuire sau acțiune sunt esența Ortodoxiei”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.