La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Delegaţia „Europa Nostra“, în Episcopia Devei şi Hunedoarei
Experţii principalei organizaţii europene de patrimoniu, „Europa Nostra“, şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii au sosit în România pentru a vizita bisericile de lemn din Nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei, incluse în lista „Celor mai periclitate 7 situriââ din Europa în 2014, ca urmare a unei nominalizări făcute de Fundaţia „Pro Patrimonio“.
Delegaţia europeană, formată din experţi în patrimoniu şi domeniul financiar, vor avea întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Hunedoara şi Vâlcea, şi cu alte oficialităţi, în vederea mobilizării eforturilor pentru a salva aceste bijuterii ale patrimoniului cultural European.
Herman Fabini, membru al consiliului ştiinţific al Europa Nostra, şi Peter Bond, reprezentantul Institutului Băncii Europene de Investiţii, participă la această misiune. Jan Kurek, un expert recunoscut în arhitectura religioasă şi construcţii, profesor asociat la Universitatea de Tehnologie din Cracovia, participă de asemenea la această misiune. Printre domeniile de cercetare în care s-a specializat se numără construcţiile din lemn, clădirile istorice din lemn, tehnologia clădirilor, fizica clădirilor şi arhitectura ecologică. Vice-preşedintele Fundaţiei „Pro Patrimonio“, Şerban Sturdza, şi arh. Raluca Munteanu reprezintă ONG-ul partener.
Întâlnire şi discuţii la Centrul Eparhial
Delegaţia a vizitat bisericile de lemn din satele Boz, Târnăviţa şi Almaşu Mic, din Episcopia Devei şi Hunedoarei, ca exemple reprezentative pentru problemele cu care se confruntă aceste clădiri sacre. După efectuarea vizitei, delegaţia s-a întâlnit cu Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi cu alţi reprezentanţi ai Centrului Eparhial. Cu această ocazie au avut loc discuţii referitoare la încercarea de a salva cât mai multe biserici de lemn, monumente istorice de o reală importanţă pentru judeţul Hunedoara. La finalul întâlnirii cu ierarhul hunedorean, membrii delegaţiei s-au arătat plăcuţi impresionaţi de ceea ce au văzut, fiind totodată punctate mai multe concluzii.
Ultima zi a misiunii este rezervată întâlnirilor şi discuţiilor cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale, în Bucureşti, iar, joi, 9 octombrie, de la ora 9:30, la Casa Mincu - Sediul Ordinului Arhitecţilor Români va avea loc o conferinţă de presă despre implicaţiile, concluziile şi recomandările misiunii la care vor participa Herman Fabini, Peter Bod, Jan Kurek şi Şerban Sturdza. (Pr. Dacian Popescu)