IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Delegaţie a Bisericii Armene la Patriarhia Română
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit joi, 10 august, la Reşedinţa Patriarhală, o delegaţie a Bisericii Armene, condusă de Preasfinţitul Părinte Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România. Vizita a fost prilejuită de Conferinţa Europeană a tinerilor ortodocşi ai Bisericii Ortodoxe Armene de la Bucureşti şi Suceava (9-14 august 2017).
Ierarhi, arhimandriţi, preoţi din diaspora armeană şi membri ai Bisericii Armene din România, conduşi de Preasfinţitul Părinte Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, au vizitat ieri, 10 august, Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei. La finalul vizitei, delegaţia Bisericii Armene a fost primită la Reşedinţa Patriarhală de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul „Sfinţii Români”. În cuvântul de bun venit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a exprimat bucuria de a se întâlni cu membrii delegaţiei Bisericii Armene şi a evidenţiat importanţa tinerilor pentru Biserică.
„Ne bucurăm de prilejul de a ne întâlni la Patriarhia Română, care are o veche prietenie cu Biserica Armeană. Se ştie că, în istorie, foarte adesea au fost comunităţi de creştini ortodocşi armeni în ţara noastră, mai ales în Moldova, din Evul Mediu, şi armenii au adus o contribuţie deosebită în multe domenii de activitate. De asemenea, suntem bucuroşi că dumneavoastră organizaţi această întâlnire a armenilor din toată Europa, pentru că tineretul nu este doar viitorul Bisericii, ci şi prezentul Bisericii. Iar viitorul se pregăteşte după cum tratăm prezentul. Tema aleasă este foarte interesantă, şi anume«Biserica şi Familia», pentru că Biserica este o familie sau este«familia familiilor conjugale», adică«familia spirituală a familiilor conjugale». Aşa cum avem termeni în familie,«tată»,«mamă»,«soră»,«frate», aşa avem şi în Biserică termeni asemănători, dar înţeleşi pe linie duhovnicească. Taina paternităţii şi a filiaţiei dumnezeieşti din Sfânta Treime se reflectă în Biserică în relaţia părinte-fiu duhovnicesc şi deci, noi, ca familie mare spirituală, includem şi familiile conjugale şi familiile monahale, pentru că parohia este o familie, la fel cum mănăstirea este şi ea o familie spirituală. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să binecuvânteze întrunirea dumneavoastră de la Bucureşti şi de la Suceava şi, aşa cum am spus în mesaj, tinerii să aibă pe Sfântul Grigorie, Luminătorul Armeniei, ca model şi ca rugător pentru ei”, a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Din partea Preafericirii Sale, fiecare membru al delegaţiei Bisericii Armene, prezent la Patriarhia Română, a primit câte un dar. De asemenea, PS Părinte Datev Hagopian a dăruit Patriarhului României o icoană realizată potrivit tradiţiei armene şi a mulţumit Preafericirii Sale pentru purtarea de grijă părintească.
Prezenţa delegaţiei Bisericii Armene la Patriarhia Română a fost prilejuită de Conferința Europeană a Tineretului Bisericii Armene (10-14 august 2017), care reuneşte aproape 100 de tineri armeni din peste 30 de ţări din Europa, Orientul Apropiat şi nordul Africii. Tinerii sunt însoţiţi de reprezentanţi ai Bisericii Armene din diaspora armeană. Pe lângă sesiunile de lucru ale conferinţei, participanţii vor avea ocazia de a vizita biserici ortodoxe şi armene, pentru a contribui la cunoaşterea istoriei comunităţii armene din România, dar şi a istoriei poporului român.