Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Delegaţie a Bisericii Ortodoxe din Ucraina la Bucureşti
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" a primit ieri vizita delegaţiei Academiei Duhovniceşti "Sfântul Petru Movilă" din Kiev, condusă de Înalt Preasfinţitul Antonie, Arhiepiscopul Borispolului, rectorul instituţiei. Astăzi, reprezentanţii celor două instituţii teologice semnează un protocol de colaborare.
Delegaţia Academiei Duhovniceşti "Sfântul Petru Movilă" din Kiev, instituţia de învăţământ teologic centrală a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, condusă de Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Antonie, efectuează o vizită frăţească în Biserica Ortodoxă Română, ocazie cu care s-a întâlnit şi cu reprezentanţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Delegaţia ucraineană a fost întâmpinată de pr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie, pr. prodecan Daniel Benga, precum şi alte cadre didactice. Din delegaţia Academiei Duhovniceşti au făcut parte mai mulţi clerici, cadre didactice din Ucraina. În cadrul întâlnirii s-au definitivat cele mai importante puncte din cadrul unui Protocol de colaborare care se semnează astăzi între Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi Academia Duhovnicească din Kiev. "Vă dorim de la început să aveţi un sejur bun în România. Vă mulţumim că v-aţi uitat pe acord şi i-aţi dat o formă şi cred că putem consacra câteva momente pentru a discuta pe câteva puncte-cheie ale acestui acord", a spus părintele decan Ştefan Buchiu. "Mulţumim pentru invitaţie şi noi vă mărturisim că suntem doritori să continuăm dialogul nostru, care a fost foarte îmbucurător până acum. Colaborarea cu facultatea dumneavoastră este benefică, mai ales că au avut loc şi schimbări legislative care s-au produs în cadrul institutelor teologice din Ucraina, inclusiv reforma Seminarului şi Academiei Duhovniceşti din Kiev, care sunt instituţii teologice centrale din Ucraina. Este foarte important şi din prisma relaţiilor interortodoxe ca instituţiile teologice din Bisericile surori să aibă relaţii cât mai strânse, pentru că în aceste şcoli studiează viitorul Bisericilor noastre", a afirmat Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Antonie. Înalt Preasfinţia Sa a felicitat conducerea Facultăţii de Teologie din Bucureşti pentru că, după căderea comunismului, şi-a reluat locul în cadrul Universităţii Bucureşti. "Mai este un motiv pentru care am generat această colaborare. Ştim că este un fel bun de a invidia pe cineva, şi noi din perspectiva aceasta dorim să învăţăm din experienţa voastră. Pentru că Biserica Ortodoxă Română a reuşit, imediat după ieşirea din socialism, să aibă un acord cu statul astfel încât includerea în învăţământul de stat al institutelor teologice să fie cât mai mult în folosul Bisericii. La noi acest proces de abia acum este în derulare şi este foarte important pentru noi să vedem cum s-a produs aici la dumneavoastră", a mai precizat IPS Arhiepiscop Antonie.