În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Delegație a Patriarhiei Române la Bruxelles
O delegație a Patriarhiei Române a efectuat în perioada 12-14 februarie 2024 o vizită oficială la Parlamentul European din Bruxelles și la parohiile românești „Sfântul Ierarh Nicolae” din capitala Belgiei și „Nașterea Maicii Domnului” din orașul Antwerpen. Reprezentanţii Administraţiei Patriarhale şi ai Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor au participat la un seminar organizat de Parlamentul European și au fost primiţi la Centrul Ortodox Ambiorix de către Înaltpreasfințitul Părinte Athenagoras, Mitropolitul ortodox grec al Belgiei, Exarh al Olandei și Luxemburgului.
Delegația de la București a vizitat imobilul Patriarhiei Române de la Bruxelles și lucrările de reamenajare în curs și Parlamentul European, unde au avut posibilitatea de a se familiariza cu instituțiile europene prezente în capitala administrativă a Europei, informează TRINITAS TV.
Vizita a fost organizată de Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile europene, în colaborare cu biroul unui europarlamentar român. „Persoane care lucrează în poziții-cheie în administrația bisericească au avut oportunitatea de a se familiariza cu modul de funcționare, destul de complex, al instituțiilor europene. Desigur, și pentru noi, care suntem în permanență aici, este o oportunitate de a ne contura puncte de vedere mai bine informate pe care să le susținem mai departe în fața forurilor cu care întreținem dialogul acesta în permanență. Prima parte a vizitei s-a concentrat în mod deosebit tocmai pe studierea metodologiei, a modului de lucru al procesului legislativ în cazul Parlamentului European. În a doua parte, membrii delegației au asistat la un dialog-seminar de tipul celor care au loc în mod curent aici, la Bruxelles. De data aceasta, subiectul întâlnirii a fost organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc în toată Europa în luna iunie. Se pune întrebarea în mod deosebit cum poate fi crescut nivelul de participare al cetățenilor la aceste alegeri și în mod evident poate crește numai în măsura în care oamenii conștientizează că alegerile au un impact asupra vieții lor de zi cu zi”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele George Vâlcu, secretarul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile europene.
Delegaţii români ai vizitat apoi Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, a Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile europene, și biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Antwerpen.
Marți, 13 februarie, membrii delegației au participat la seminarul „Importanța articolului 17 privind dialogul pentru creșterea conștientizării împotriva dezinformării și a imixtiunilor străine”, eveniment organizat de Parlamentul European. Au fost invitate la dialog Bisericile, comunitățile și asociațiile religioase, organizațiile filosofice și non-confesionale. Biserica Ortodoxă a fost reprezentată de părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal pentru catehizarea tineretului în cadrul Patriarhiei Române și membru al Comitetului Reprezentanțelor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană.
După seminarul organizat de Parlamentul European, delegația Patriarhiei Române a fost primită la Centrul Ortodox Ambiorix de Înaltpreasfințitul Părinte Athenagoras, Mitropolitul ortodox grec al Belgiei, Exarh al Olandei și Luxemburgului. În cadrul întâlnirii, Mitropolitul Athenagoras a evocat legătura puternică pe care o are cu România și în special cu Biserica Ortodoxă Română.
Vizita oficială la Bruxelles a fost organizată de Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile europene și a reunit 12 reprezentanţi ai unor sectoare din Administrația Patriarhală și Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor: arhim. Lucian Bujor, consilier patriarhal; protos. Joachim Bejenariu, consilier eparhial; protos. Petru Ungureanu, consilier eparhial; pr. Ionuţ Dragomir, consilier patriarhal; pr. George Lepădatu, consilier patriarhal; pr. Mihai Pavel, inspector patriarhal; pr. Mihai Muşat, Biroul Protocol; arhid. Maxim Ţifui, consilier eparhial; arhid. Gheorghe-Cristian Popa, consilier patriarhal; arhid. Cristian Zamfir, consilier eparhial; Nicolae Hriţcu, consilier patriarhal; Răzvan Clipici, director la Sectorul cultură, pictură şi restaurare.