De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Demonii se tem de prezența lui Dumnezeu din omul postitor și rugător”
Biserica Ortodoxă a prăznuit ieri Duminica a 10-a după Rusalii, a cărei Sfântă Evanghelie a evocat minunea vindecării fiului lunatic. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a evidențiat învățăturile duhovnicești cuprinse în acest text scripturistic, subliniind faptul că, „în esență, Evanghelia Duminicii a 10-a după Rusalii ne învață că rugăciunea stăruitoare, credința puternică și postul jertfelnic alungă pe demoni”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat faptul că din textul evanghelic rânduit pentru această duminică se desprind trei învățături importante. „Evanghelia aceasta cuprinde trei învățături principale. În primul rând, rugăciunea părinților adresată lui Hristos poate ajuta la vindecarea copiilor bolnavi. În al doilea rând, Iisus Hristos mustră pe oameni pentru necredința lor sau pentru credința lor puțină pentru că îi iubește și dorește îndreptarea lor. În al treilea rând, învățăm că demonii pot fi alungați din oamenii posedați prin credință puternică, rugăciune stăruitoare și post deplin”, a spus Preafericirea Sa.
Întâistătătorul Bisericii noastre a vorbit în continuare despre necesitatea credinței puternice pentru împlinirea cererilor noastre: „Mântuitorul Iisus Hristos mustră necredința din popor pentru că adesea oamenii doreau să se facă minuni ca la un spectacol și erau superficiali și nu se rugau și ei pentru vindecarea cuiva, ci așteptau doar realizarea minunii. De aceea, Iisus nu iubește această atitudine de om pasiv la suferința altora, ci dorește ca cei sănătoși să fie solidari la suferința altora și să nu fie spectatori, ci rugători pentru vindecarea celor bolnavi. Însă, după ce mustră mulțimea pentru necredință, îndată El spune: «Aduce-ți-l la Mine», arătând iubire milostivă și compasiune pentru omul suferind. Iubirea Lui milostivă este lucrătoare și vindecătoare. El nu face minuni pentru a Se evidenția în fața oamenilor, ci din iubire smerită și milostivă față de oameni”.
Totodată, Patriarhul României a subliniat faptul că Mântuitorul le arată ucenicilor că demonii sunt de mai multe feluri, unii dintre ei neputând fi alungați doar cu cuvântul, ci prin post aspru și rugăciune fierbinte. „Deși ucenicii au primit putere de la Iisus să alunge demonii, să vindece bolnavii și să învieze morții, totuși, ei nu au reușit, ceea ce înseamnă că nu aveau o credință suficient de puternică și nu primiseră harul Duhului Sfânt în mod deplin, așa cum se va realiza la Cincizecime. Acest neam de duhuri plin de răutate, mândrie și necurăție nu pot fi alungate numai prin cuvinte de mustrare, ci trebuie să fie alungate prin prezența Duhului Sfânt în om. Cu alte cuvinte, este nevoie și de rugăciune stăruitoare și de postire jertfelnică. Când omul se roagă și postește se smerește, iar prin smerenie se golește de sine, de egoism și se umple de smerenia care vine din iubirea smerită a lui Hristos și prin rugăciune se umple de harul Duhului Sfânt. De aceea, demonii se tem de oamenii plini de Duhul Sfânt și de smerenie”, a spus Preafericirea Sa.
Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că prin textul evanghelic al acestei duminici, Mântuitorul ne învață necesitatea rugăciunii pentru cei bolnavi și a unora pentru ceilalți. „Biserica ne învață să ne rugăm pentru ceilalți, pentru că adesea bolnavii nu se mai pot ruga pentru ei înșiși, cum a fost și acest copil epileptic. Pentru el se ruga tatăl său. Este, deci, de mare folos ca cei din familie, mai ales părinții, să se roage pentru copiii bolnavi, dar și rudele și Biserica, iar rugăciunea multora aduce har și sfințenie și lumină și astfel sunt alungate duhurile necurate. Este evident faptul că tatăl copilului suferea mult pentru că el a devenit vocea suferinței copilului său care nu se mai putea exprima, pentru a-și arăta suferința. Totdeauna trebuie să ne rugăm nu numai pentru sănătatea noastră, ci și pentru sănătatea celor din jur și pentru sănătatea tuturor celor bolnavi. Biserica a învățat, de asemenea, că pe lângă rugăciune este nevoie și de unități medicale pentru ca, unind rugăciunea cu știința medicală, să ajute la vindecarea bolnavilor sau, cel puțin, la alinarea suferințelor lor. Este foarte important să vedem și faptul că Mântuitorul arată importanța rugăciunii stăruitoare. Dacă rugăciunea este superficială și formală și nu devine rugăciune fierbinte, ea nu schimbă pe om. Rugăciunea stăruitoare, însă, unită cu postul luminează mintea celui care se roagă, îi încălzește inima și deschide pe om în mod duhovnicesc pentru a veni în el iubirea milostivă și smerită a lui Hristos. De această iubire smerită și milostivă a lui Hristos se tem demonii, pentru că ei sunt plini de răutate și de mândrie și atunci când se întâlnesc cu iubirea, smerenia și sfințenia lui Hristos din omul rugător și postitor, atunci ei nu pot suporta prezența aceasta și pleacă din omul posedat”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a concluzionat, afirmând că „această Evanghelie este una a vindecării, dar și a rugăciunii și a postirii. Mântuitorul Iisus Hristos, ca Mare Duhovnic și Mare Doctor al sufletelor și al trupurilor, ne arată că omul care se roagă mult nu se mai teme de duhurile necurate pentru că prin rugăciune adună harul Duhului Sfânt în sufletul său și apoi devine și el milostiv. De aceea, această Evanghelie ne îndeamnă ca prin rugăciune stăruitoare și postire pentru vindecarea bolnavilor să devenim mâinile iubirii milostive a lui Hristos”.