Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Denia Acatistului Bunei Vestiri, cinstire şi recunoştinţă
În Biserica Ortodoxă, ieri, 31 martie, a fost săvârșită Denia Acatistului Bunei Vestiri. La Catedrala Patriarhală, slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.
Imnul Acatist al Bunei Vestiri este atribuit Patriarhului Serghie al Constantinopolului, iar sărbătoarea îşi are originea în minunile mai presus de fire ale Preacuratei Maicii lui Dumnezeu în faţa încercărilor de cucerire a Constantinopolului, capitala Imperiului Bizantin, de către popoare migratoare.
În timpul năvălirii din anul 626, în lipsa împăratului bizantin Heraclie, care se afla într-o expediţie împotriva perşilor, Patriarhul Serghie al Constantinopolului a îndemnat poporul să se roage, ieşind în procesiune cu lemnul Sfintei Cruci, cu icoana „nefăcută de mână” a Mântuitorului Iisus Hristos, cu icoana şi veşmântul Preacuratei Maicii lui Dumnezeu. Drept mulţumire pentru înfrângerea şi alungarea duşmanilor, poporul dreptcredincios a cântat întreaga noapte în picioare Imnul Acatist în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne.
Această sărbătoare a fost prăznuită la început, în secolul al VIII-lea, în data de 25 martie, dar începând cu secolul al XI-lea sărbătoarea a fost fixată în săptămâna a 5-a din Postul Sfintelor Paşti.