La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Denia Canonului Mare la Catedrala Episcopală din Huşi
În după-amiaza zilei de miercuri, 1 aprilie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat, la Catedrala Episcopală din Huși, Denia Canonului Mare. Slujba a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Episcopiei Hușilor: https://www.facebook.com/episcopiahusilor.ro/
În cuvântul de învățătură, ierarhul Hușilor a explicat mesajul central pe care îl transmite Sfântul Andrei Criteanul prin textul Canonului de pocăință:
„Unul din teologii Bisericii din Grecia, Panayotis Nellas, care s-a oprit asupra dimensiunii teologice a Canonului, ne spune că acesta învață sufletul să plângă, să transforme rugăciunea într-o mărturisire și să strige din toată ființa sa după raționalitatea pierdută. Întregul Canon ne îndeamnă să plângem pentru păcatele noastre, pentru că plânsul face sufletul curat”.
De asemenea, Preasfinţia Sa a afirmat că omul stăpânit de păcate își pierde luciditatea sufletului și nu mai intuiește nici sensul propriei vieți: „Prin păcat, noi ne pierdem raționalitatea firii. Dacă ne gândim cât se poate de rapid la orice păcat pe care îl săvârșim, care ne locuiește sufletul, ne dăm seama că starea de păcat ne transformă în oameni iraționali. Cel mai bine ne dăm seama atunci când ne mâniem. Atunci vorbim fără de noi, iar când ne revenim, ne cerem iertare spunând că parcă nu am fost noi.
Orice păcat ne plasează într-o zonă de iraționalitate a firii. Nu ne mai comportăm ca oameni raționali. Păcatul suspendă raționalitatea firii noastre. Canonul Sfântului Andrei este un strigăt după raționalitatea pe care o pierdem ori de câte ori săvârșim păcatul”, a arătat chiriarhul Huşilor.